Kvůli protikuřáckému zákonu se sejde koaliční rada. Babiš ani Bělobrádek nepřijdou

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce prosadit nekuřácké restaurace ještě do konce tohoto volebního období. Dnes ráno se kvůli tomu mimořádně sejde vedení vládních stran na takzvané koaliční radě. Proti vládnímu návrhu hlasovali ve středu někteří zákonodárci hnutí ANO, což vyvolalo ostrý spor uvnitř koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že není možné ustupovat tabákové lobby. Chce, aby ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD předložil protikuřácký zákon do sněmovny co nejdříve.

„Měl by do něj promítnout některé změny, na kterých se shodla Poslanecká sněmovna. Chci, aby vláda zákon znovu poslala do legislativního procesu, abychom ještě využili čas, který zbývá do konce volebního období, a pokusili se omezení kouření prosadit,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční rada se sejde kvůli protikuřáckému zákonu. Babiš ani Bělobrádek ale nepřijdou. Téma pro Lenku Jansovou

Ministr zdravotnictví chce ale počkat na výsledky ranního jednání. Rád by měl nejdříve jistotu, že zákon příště skutečně projde.

„Základní podmínkou pro to, abychom se o cokoliv snažili, musí být závazek hnutí ANO, že tentokráte do toho nehodí vidle a že nebudeme tu práci dělat zbytečně. V případě, že takovýto závazek budeme mít, tak se můžeme bavit o formě a způsobu, jakým do toho eventuálně půjdeme znovu,“ uvedl Němeček.

Na jednání koaliční rady ale dnes nepřijde jak předseda hnutí ANO Andrej Babiš, tak šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ani jeden z nich nezrušil svůj naplánovaný program.

„Mrzí mě to, protože myslím, že koalice byla úspěšná. Teď najednou, nevím, jestli je to kvůli volbám nebo kvůli čemu, jsou různé rozpory,“ popsal Babiš svůj pohled na současnou situaci ve vládě.

Spor o Bendův pozměňovací návrh

Šéf hnutí ANO také vyčetl sociálním demokratům, že řada jejich zákonodárců zvedla ruku pro pozměňovací návrh opozičního poslance Marka Bendy z ODS, který umožňoval v restauracích zřídit oddělené kuřárny bez obsluhy.

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek

„Náš klub byl šokován, že ČSSD hlasovala pro návrh ODS, a (někteří) potom hlasovali proti. Myslím, že to je tahle lepší, potřebujeme čistý zákon tak, jak jsme ho schválili. Není pravda, že bychom hlasovali proti zákonu koaliční vlády, protože to byl jiný zákon. Byl změněn pozměňovacím návrhem Marka Bendy,“ dodal Babiš.

Hlasování poslanců hnutí ANO proti normě budou chtít vysvětlit také lidovci, potvrdil předseda jejich poslaneckého klubu Jiří Mihola.

„Základem politické kultury a jednání je komunikace a vzájemná informovanost. Tady do poslední chvíle nebyl nikdo na pochybách, že by se měl jeden z členů koalice chovat jinak. Bylo to překvapení na poslední chvíli. Pikantní je na tom to, že někteří poslanci ANO ten pozměňovací návrh podporovali,“ upozornil Mihola.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Pro návrh Marka Bendy hlasoval například předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Byla malá část poslanců, včetně mě, která si říkala, že je lepší něco než nic. Ale většina klubu měla tento radikální názor, že v průběhu projednávání se ze zákona vytratil antitabák a je to zákon téměř bezzubý,“ vysvětlil Faltýnek.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák ale argumenty hnutí ANO odmítá. „Cílem zákona bylo, aby od 1. ledna kdokoli přijde do kterékoli restaurace, tak měl čisté prostředí. To zákon i s pozměňovacím návrhem Marka Bendy splňoval,“ konstatoval Sklenák.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky nemůže žádná koalice fungovat bez podpory vládních návrhů zákonů.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme