Kofola míří na pražskou burzu. S jejími akciemi se dosud obchodovalo ve Varšavě

Na pražskou burzu zítra vstoupí nová firma - Kofola. Mohla by tak zvýšit zájem o obchodování na tomto trhu. Známou českou značku před lety oživila řecká rodina Samarasů. Akcie podniku se zatím obchodovaly na varšavské burze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kofola

Kofola | Foto: Kofola

Vstup na pražskou burzu souvisí s tím, že společnost Kofola rozšiřuje své působení a přesouvá svoji základnu z Polska do České republiky.

Po zprávách, že Kofola plánuje vstoupit na pražskou burzu a kupuje slovenskou společnost WAD GROUP, cena akcie společnosti na varšavské burze vyskočila v přepočtu z 240 korun za akcii až na 350 korun za akcii.

Obchoduje se tak na 28násobku čistého zisku. To je více, než je průměr akcií firem z potravinářského sektoru.

Nápojářská skupina Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku.

Kofole se navíc daří navyšovat marže i zisk. Ten v prvním pololetí vrostl přes 25 procent na 1,3 miliardy korun.

Sektor potravin a nápojů patří na burze k takzvaným defenzivním titulům, které jsou relativně nezávislé na stavu ekonomiky, a proto přinášejí stabilní výnos.

Od loňského roku se na pražské burze obchodují třeba i akcie páté největší pivovarnické skupiny v Česku, Pivovary Lobkowicz Group. Pod skupinu navíc spadá i výroba limonád a nealkoholických nápojů. Stejně tak jsou na burze i akcie nápojářského výrobce Stock Spirits.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme