Koho nejde v ZOO Dvůr Králové nad Labem přehlédnout? Watusi!

13. duben 2015

Africký domácí skot s dlouhou červenohnědou srstí původem z východní a jižní Afriky se také označuje názvem Ankole. Rohy býků mívají rozpětí až dva metry.

Watusi chová mnoho afrických pasteveckých kmenů - nejznámější jsou Masajové.

Dlouhorohý skot slouží na Černém kontinentě nejen jako zdroj mléka, krve, kůže a vzácně i masa, ale také jako platidlo a symbol bohatství.

Jsou to skromná, dlouhověká a odolná zvířata.

Další zajímavosti týkající se těchto majestátných a pozoruhodných zvířat nabízí tisková mluvčí Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Jana Myslivečková v rozhovoru redaktorky Dany Voňkové.

Watusi neboli Vahumský skot je plemeno domácího skotu z východní a jižní Afriky. Původně byl chován u kmene Tutsi ve Rwandě, podle kterého dostal i jméno. Podobný dlouhorohý skot, označovaný souhrnným názvem Ankole však chová i mnoho jiných pasteveckých etnik střední, východní a jižní Afriky.

Watusi patří k středně velkým plemenům skotu, dosahuje hmotnosti 700 kg a výšky v kohoutku až 160 cm. Je příbuzný asijských plemen zebu, ale na rozdíl od nich nemá na hřbetě hrb. Jeho srst je krátká, zbarvení je většinou červenohnědé, méně často černé, bílé nebo skvrnité.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio