Kojení prospívá nejen dětem, ale hlavně matkám

9. říjen 2016

Skupina amerických vědců pracujících v oblasti výživy matky a dítěte vydala studii, která pomocí statistických metod zkoumala vztah mezi nedostatečnou mírou kojení a jejími zdravotními důsledky pro matky i děti.

Americké lékařské autority doporučují matkám jako standard kojit své děti celkem po dobu jednoho roku, přičemž fáze výlučného kojení by měla trvat 6 měsíců. Reálný stav v USA je přitom o něco horší, což se negativně podepisuje na zdravotním stavu dětí i matek, včetně případů předčasné smrti.

Americké zdravotnictví přitom kvůli odchylce od doporučeného stavu přichází ročně o více než 4 miliardy dolarů, které je nutno vynaložit na příslušnou zdravotní péči. Samotné finanční následky předčasných úmrtí lze dokonce vyčíslit částkou přes 14 miliard dolarů ročně.

Do práce deset dní po porodu

Doktorka Alison Stuebe přitom poznamenala, že asi 22 procent zaměstnaných matek nastupuje do práce již během 10 dní od narození dítěte, což jim samozřejmě neumožňuje děti řádně či optimálně kojit. Během statistické srovnávací studie výzkumný tým sledoval dvě skupiny matek s dětmi.

Jedna skupina matek kojila děti doporučeným „optimálním způsobem“, zatímco druhá skupina matek kojila své děti různými neoptimálními způsoby, statisticky odpovídajícími reálné situaci se Spojených Státech.

Díky tomu odborníci zjistili, že kvůli neoptimálnímu kojení v USA ročně zemře nejen 721 dětí, ale dokonce i 2619 matek. Dále lékaři sledovali frekvenci různých nemocí v obou skupinách. Šlo o 4 nemoci, které postihují matky (diabetes, rakovina prsu, vysoký krevní tlak a srdeční kolapsy) a 7 nemocí dětských. I zde byly zaznamenány velké rozdíly mezi optimálně a poněkud hůře tj. kratší dobu či méně často kojícími matkami.

Nejvíce překvapivou zprávou této statistické studie je zřejmě velký pozitivní impakt kojení na samotné matky, a to jak po stránce zdravotní tak finanční. O prospěšnosti kojení pro děti samozřejmě nebylo pochyb nikdy.

Zdroje: ScienceDaily, Maternal & Child Nutrition, University of North Carolina Health Care System

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.