Kolektivní správci práv by mohli zpozdit výrazně start DAB+ rádia v Rakousku

9. červen 2017

Matthias Gerwinat, generální ředitel Digitalradio Österreich, označil požadavek na vysoké poplatky pro rozhlasové stanice za absurdní.

Výrazné zpoždění startu digitálního rozhlasu DAB+ až o jeden rok by mohla způsobit v Rakousku tamní organizace AKM, která je kolektivním správcem práv pro skladatele, hudebníky a vydavatele. Ta po nových stanicích, jež budou tuto technologii využívat, žádá roční poplatek okolo dvou milionů eur, tedy v přepočtu necelých 53 milionů korun. Matthias Gerwinat, generální ředitel Digitalradio Österreich, to označil za absurdní.

Gerwinat v tiskovém sdělení konstatoval, že Digitalradio Österreich už dříve učinilo dohodu s jinou organizací zastupující umělce, a to LSG. Na jejím základě by měl roční poplatek pro jedenáct rozhlasových stanic činit 66 tisíc eur, v přepočtu tedy přibližně 1.7 milionu korun. „AKM požaduje ceny, které činí třicetkrát až pětasedmdesátkrát vyšší hodnotu než LGS,“ uvedl šéf Digitalradio Österreich, který zdůraznil, že jde o poplatky, jež je možné požadovat po analogově vysílajících stanicích s výrazně vyšší penetrací přijímačů.

autor: lukpo
Spustit audio