Kolín trápí krádeže na sídlištích. Zaměří se na ně nová policejní služebna

30. září 2016

Kolínští policisté otevřeli v ulici Rimavské Soboty novou služebnu. Díky tomu budou rychleji u případů na místním sídlišti.

Před dvěma lety začala kolínská republiková policie jako první v zemi pracovat s počítačovými mapami. Do nich se zapisují údaje z vyšetřovaných zločinů. Dosavadní výsledky ukazují, že zhruba třetina všech krádeží ve městě připadá právě na sídliště.

Na nové služebně v ulici Rimavské Soboty je místo pro jednu až dvě hlídky. Místnosti jsou tu zařízené jednoduše. „My jsme to pojaii spíš jako výkon hlídkové služby a tomu jsou uspůsobené i prostory. Ti policisté se tady jak se říká „moc neohřejí“, budou hlavně věnku na ulici,“ potvrzuje vedoucí kolínské policie Jiří Fejfar.

Lidé ale můžou na sídlištní služebnu přijít nahlásit problém kdykoli. I když zrovna bude hlídka pryč, pomoci se dočkají. „Zazvoní na zvonek, který bude přesměrovaný na obvodní oddělení ve městě, kde bude policista, který už dokáže pomoc zajistit,“ dodal Fejfar.

Novou služebnu většina obyvatel sídliště vítá. „Budeme jistější, že nemusíme daleko chodit, když nám někdo naříklad ve sklepě ukradne kolo,“ říká Zdeňka Čábelová, jedna z místních obyvatelek.

V Kolíně za poslední tři roky klesla majetková kriminalita skoro o osmdesát procent. Policisté tam teď ročně vyjedou asi ke třem stovkám případů. Třetinu jich vyšetřují na sídlišti, které tak podle Jiřího Fejfara stále patří k problémovým lokalitám. „Nejvíc nás tady trápí krádeže a vloupání do sklepních kójí, vloupání do vozidel, evidujeme tu zhruba sto případů za rok,“ potvrdil policista.

Nová služebna je součástí projektu Bezpečný Kolín. Republiková policie na něm v oblasti bezpečnosti spolupracuje hlavně s městskými strážníky a radnicí.


autor: Michal Trnka
Spustit audio