Koloběžky nejsou jen pro děti, jezdí na nich stále více dospělých

9. září 2017

V jižních Čechách se kromě cyklistů objevují čím dál častěji lidé na velkých koloběžkách. Jezdit na nich podle trenérů může každý, důležitá je kondice a zdraví. Ideální pro jízdu je rovinaté Třeboňsko nebo například cyklostezka okolo Lipenského jezera.

„Stačí se podívat kolem sebe, když jdeme po městě nebo jedeme na výlet s rodinou. Všude jezdí děti na koloběžkách různých velikostí, začínají jezdit i dospělí a jezdí i lidé se psy,“ říká Petra Augstenová, zástupkyně ředitele Domu dětí a mládeže v Třeboni.

Jízdu na koloběžkách si v sobotu 9. září mohou lidé vyzkoušet při doprovodném programu českobudějovického festivalu Vltava žije na Sokolském ostrově.

„Budou tu moci vyzkoušet různé typy koloběžek a dozví se, jak správně jezdit, jak střídat nohy. Zjistí, že to není pouze jednostranná zátěž, že se zapojí celý pohybový aparát. Naučí se, jak správně na koloběžce jezdit, aby to bylo pro tělo prospěšné,“ zve Petra Augstenová.

Podle trenéra Vladimíra Augstena jsou koloběžky vhodné pro všechny, od dětí ve věku tří až čtyř let až po seniory. „Na koloběžkách mohou jezdit po městě i mimo městě, trávit tím svůj volný čas a zlepšovat si kondici,“ říká.

Je však třeba dát si pozor na častou chybu. „Každý z nás má jednu stranu dominantní, to znamená pravou, nebo levou nohu, a tu podvědomě preferuje. Takže nejzásadnější je nohy střídat ve stejném rytmu, aby jedna strana nebyla zatěžována víc. Jinak je jízda na koloběžce velmi jednoduchá, naučí se to prakticky kdokoli,“ dodává Vladimír Augsten.

Lidé na koloběžce by měli dodržovat stejná pravidla jako cyklisté, neměli by jezdit po chodníku.

autor: pfr
Spustit audio