Komu patří Slovanská epopej? Praha ji nikdy nevlastnila, uvedl Muchův příbuzný

Komu patří Slovanská epopej, není jasné ani po středečním jednání soudu. Kulturní památka nikdy nepřešla do vlastnictví Prahy, řekl u soudu právník malířova příbuzného Johna Muchy. Hlavní město se hájí mimo jiné tím, že malíř vlastníkem pláten vůbec nebyl, protože jejich vytvoření si u něj objednal americký mecenáš Charles Crane. Ten je později věnoval Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Mucha, příbuzný slavného malíře Alfonse Muchy, u Obvodního soudu pro Prahu 1

John Mucha, příbuzný slavného malíře Alfonse Muchy, u Obvodního soudu pro Prahu 1 | Foto: Filip Jandourek

S Prahou se John Mucha podle svých slov snažil mimosoudně dohodnout deset let. Žalobu na určení vlastnictví podal proto, že se snaží zabránit zapůjčení Slovanské epopeje do Asie, kam má dílo odcestovat příští měsíc.

„Dědeček daroval absolutně jasně epopej přes Prahu národu, a ne aby se vyvážela někam do ciziny. A proto mě Praha donutila k tomuto smutnému kroku," řekl novinářům. Obává se totiž, že by se mohlo dílo po cestě zničit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komu patří Slovanská epopej? Praha ji nikdy nevlastnila, uvedl Muchův příbuzný. Téma pro reportéra Filipa Titlbacha

Kdyby ve sporu uspěl, snažil by se prý o konstruktivní spolupráci s hlavním městem. Pokud by se to nepodařilo, obrátil by se na Moravský Krumlov, kde byla epopej vystavena desítky let.

Muchův příbuzný John zatím podle soudkyně Martiny Tvrdkové z Obvodního soudu pro Prahu 1 neprokázal, že by byl malíř majitelem Slovanské epopeje, a ne pouze zhotovitelem. Vnuk slavného umělce tak musí do 30 dnů předložit důkaz, jinak neunese důkazní břemeno a spor prohraje.

Žalobce chce pátrat v archivu amerického mecenáše po dokumentech, které by doložily, že se Charles Crane nikdy necítil být vlastníkem epopeje. Muchův příbuzný také argumentuje tím, že Praha nikdy nesplnila malířovu podmínku, podle které měla pro epopej vystavět důstojné prostory.

„Kruciální doklad je dopis Alfonse Muchy z roku 1909, kdy učinil Praze nabídku, že vytvoří Slovanskou epopej, a projevil úmysl ji darovat, pokud k tomu Praha zbuduje zvláštní nemovitost, výstavní síň. O pár dní později město nabídku přijalo s velkým vděkem. Mucha svůj závazek splnil, ale hlavní město Praha za bezmála sto let nebylo schopno svému závazku dostát," uvedl advokát žalobce František Vyskočil.

Dárcem Slovanské epopeje byl mecenáš Crane, tvrdí Praha

Advokát města Roman Felix tvrzení žaloby odmítl s tím, že Praha je jednoznačně nezpochybnitelným vlastníkem epopeje.

„Praha odvozuje svoje vlastnictví z rozhodnutí ministerstva kultury z února 1993 vydaného na základě zákona o majetku obcí, nikoliv z historických dokumentů. Vychází z dobré víry, se kterou v roce 1993 sbírku převzala," prohlásil.

Zároveň řekl, že pokud by na to soud nepřistoupil, poukazuje město také na to, že dárcem pláten byl mecenáš Crane. „Obrazy nikdy nebyly ve vlastnictví Muchy," uvedl s tím, že už z písemné komunikace z roku 1910 vyplývá, že tím, kdo obrazy daruje Praze, bude Crane, nikoliv Mucha. V předávacím protokolu k prvním třem plátnům se pak prý výslovně hovoří o tom, že dárcem je Crane.

John Mucha, příbuzný slavného malíře Alfonse Muchy, u Obvodního soudu pro Prahu 1 | Foto: Filip Jandourek

V roce 1913 navíc mezi Muchou a Cranem vznikla smlouva, která podle Prahy splňuje znaky smlouvy o dílo: Američan si u malíře objednal zhotovení 20 pláten a zavázal se mu za to zaplatit 100 tisíc dolarů.

Právník poznamenal, že nyní by tato částka představovala zhruba 60 milionů korun, a že ji tedy nelze pokládat za pouhý finanční příspěvek, ale za řádnou odměnu. Crane prý ve smlouvě jasně stanovil, že Mucha je povinen předat obrazy do vlastnictví Prahy.

Praha také konstatovala, že sestra Johna Muchy, tedy další dědička, vlastnictví hlavního města nezpochybňuje. Jednání bude pokračovat na konci března, kdy by soud mohl vyhlásit i rozsudek.

Restaurátor s Muchovou Slovanskou epopejí | Foto: Michaela Vetešková

ČTK, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme