Končí zlatá éra virtuálních mobilních operátorů?

20. listopad 2015

Boom virtuálních mobilních operátorů, který jsme mohli sledovat v posledních dvou letech, spěje ke svému vrcholu. Někteří z nich už svou činnost skončili. Jaké jsou příčiny a důsledky tohoto vývoje na trhu?

„Do byznysu se vložila řada firem, které mají různé zájmy,“ vysvětlil člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý.

Zatímco někteří chtějí poskytovat telekomunikační služby, jiní to chápou jako možnost posílit svůj marketing, jako například energetické společnosti a obchodní řetězce.

Situace na českém trhu je v tomto oboru srovnatelná s tou v zahraničí. „S jedinou výjimkou: chybí takzvaní etničtí virtuální operátoři, zaměření na volání do domovských států přistěhovalců. Velice aktivní jsou v Nizozemku nebo Velké Británii,“ dodal expert.

V Česku svou činnosti v poslední době ukončilo 8 virtuálních operátorů. Jde o signál, že je trh nasycen?

„Konec firem je obecným projevem kapitalismu,“ připomněl Malý. „Noví operátoři budou vznikat a staří zanikat, budou se spojovat mezi sebou,“ odhadl.

Přesto stále platí, že virtuální operátoři jsou obvykle flexibilnější. „Jsou schopni nabídnout zákazníkovi například tarifní inovaci, kterou zkostnatělá byrokracie velkého telekomunikačního hráče nemusí vůbec protlačit skrze vnitrofiremní byrokracii.“

„Pravdou ale zůstává, že výsek trhu, který virtuální operátoři obsluhují, není příliš veliký, protože se orientují na určité typy zákazníků,“ konstatoval Ondřej Malý.

autoři: rkr , oci
Spustit audio