Kondoři v plzeňské zoo mají novou voliéru

12. říjen 2012

Novou voliéru mají kondoři v plzeňské zoologické zahradě. Její vybudování stálo milion šest set tisíc korun a přispěli na ni dárci prostřednictvím sbírky padesátníků nazvané EL KONDOR PADE, Nadace ČEZ a město Plzeň. Voliéra se nachází v americké části zoologické zahrady.

Před několika lety zahrada vyhlásila sbírku rušených padesátihaléřů. Celkem se podařilo vybrat mince v hodnotě téměř 90 tisíc korun. Nová voliéra vznikla z domečku, kde dříve žili kozy kamerunské, a má rozměry zhruba 15 krát 40 metrů. Výška voliéry je 5 metrů, takže umožňuje kondorům i let. Dosud totiž žili kondoři v malých prostorách.

Ve voliéře žije šest kondorů tří druhů, úplně poprvé tu mohou návštěvníci vidět kondory královské. Ti patří mezi nejhezčí a nejbarevnější. Dále tu je kondor krocanovitý a tři kondoři havranovití. „Pak je tam čimango falklandský, vzácný dravec z jižního cípu Jižní Ameriky, který je zatím v kleci zavřený, protože se nesnáší, musíme všechny ty ptáky na sebe zvyknout “, říká ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček.

autor: mkl
Spustit audio