Koně nemají trému

26. únor 2013
Monitor

Kůň a jezdec, kteří předvádějí klasickou drezúru, nejsou v tak dokonalém souladu, jak se navenek zdá. Vyplývá to z výzkumu rakouských veterinářů.

Cílem klasické drezúry koní je dokonale ovladatelný kůň, který je v souladu se svým jezdcem. Cviky a figury tak předvádí radostně a na téměř nepostřehnutelné pobídky. Veterináře z Vídeňské univerzity zajímalo, jak duo kůň-jezdec reaguje na stres, který přinášejí veřejná vystoupení. Jejich studie se účastnilo šest koní a jejich profesionálních jezdců z Francouzské jezdecké školy v Saumuru, která udržuje klasické jezdecké umění.

Jezdcům i koním vědci měřili srdeční činnost a hladinu stresových hormonů ve slinách po neveřejném tréninku a vystoupení, kterému přihlížela asi tisícovka diváků. Jak se dalo očekávat, jezdci měli před vystoupením trému, zatímco při obyčejném tréninku byli klidnější. Známky stresu u koní ale byly v obou situacích téměř identické. Pro vědce to bylo nečekané, protože tak jako většina lidí předpokládali, že jezdec na koně přenáší své duševní rozpoložení. Naznačuje to, že ačkoli jsou jezdec a kůň perfektně sehraní a v souladu, na obecenstvo reagují každý po svém.

Zdroj: The Veterinary Journal

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio