AKTUALIZOVÁNO: Konec volného vysílání FunBox 4K na satelitu Hotbird

28. říjen 2016

Společnost SPI International se nyní soustředí na expanzi kanálu do nabídek operátorů placených služeb, kteří jsou připraveni pro distribuci signálu v Ultra HD rozlišení.

AKTUALIZOVÁNO 29. října, 16:00 - K zakódování stanice došlo v průběhu čtvrtka 27. října. O den později, v pátek 28. října, došlo k opětovnému odkódování signálu. Jak se ukázalo, šlo tedy prozatím pouze o test kryptovacího systému. Dočasné zakódování nicméně ukazuje na to, jakým směrem se chce do budoucna provozovatel stanice ubírat. Původní text zprávy následuje níže.

Majitelé satelitních boxů pro příjem programů v ultra vysokém rozlišení 4K přišli o další volně šířený program. Společnost SPI International přistoupila k zakódování stanice FunBox 4K na družici Hotbird, pozice 13 stupňů východně. Kanál je kryptován v systému Viaccess PC 5.0 a není určen pro individuální příjem. FunBox 4K přešel nedávno z demo režimu do ostrého provozu a postupně byl stažen také z experimentálních DVB-T2 multiplexů.


Ukončení volného šíření FunBoxu 4K bylo plánováno již dlouhodobě, nicméně pro majitele Ultra HD satelitních boxů nejde o dobrou zprávou. V krátké době jde o zakódování již druhého volně šířeného programu tohoto typu z družice. Pomyslné prvenství si v tomto směru odnesl nedávno Ultra HD kanál Insight UHD. Spolu se znepřístupněním kanálu pro individuální příjem na satelitu přistoupil jeho provozovatel k expanzi stanice do nabídek operátorů placených služeb, kteří jsou připraveni pro šíření signálu ve 4K rozlišení.

autor: lukpo
Spustit audio