Kontrolovat politické strany bude Hudeček a Navrátil. Vybral je Senát, jmenovat je musí prezident

Senát vybral první dva kandidáty do nového Úřadu pro dohled nad politickými stranami. Stát by se jimi měli úředník Tomáš Hudeček a ekonom Jiří Navrátil z Masarykovy univerzity. Zbývající dva adepty by měli senátoři zvolit večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát České republiky (ilustrační foto)

Senát České republiky (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Nový Úřad pro dohled nad politickými stranami se sídlem v Brně má od letoška dohlížet na dodržování pravidel kampaní a hospodaření stran. Nová instituce může mimo jiné dělat kontroly a rozdávat případné sankce. Členy úřadu jmenuje prezident republiky, ale vybírá je Senát.

„To rozhodnutí Senátu bude sděleno prezidentovi. A prezident by je měl jmenovat. Ten úřad rozvede svoji činnost. Předpokládám, že se brzy zaběhne, protože požadavky na to, aby ta kontrola byla co nejdříve prováděna i v souvislosti s připravovanými volbami do Poslanecké sněmovny,“ vysvětlil předseda hodní komory Milana Štěcha (ČSSD).

Navrátil, kterého prosadila ČSSD, i Hudeček, jehož navrhl předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar, dostali v prvním kole volby 51 hlasů ze 76 odevzdaných.

Zeman jmenoval předsedou úřadu Weise

Ze čtyř kandidátů Sněmovny do druhého volebního kola, které by mělo proběhnout ještě ve středu večer, postoupili nominant ANO Zdeněk Varhaník z Národního kontrolního úřadu a bývalý poslanec ODS František Sivera. Prezident NKÚ Miloslav Kala doporučil senátorům zbývajícího člena úřadu vybrat mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem.

Ze senátorských kandidátů zůstali v poli poražených tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal, někdejší senátorka za STAN Jana Juřenčáková, obchodní inspektor Petr Andráši i bývalý náměstek ministryně práce Jan Marek.

Prezident Miloš Zeman využil zatím možnost jmenovat předsedu úřadu. Dal přednost bývalému náměstkovi šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěchu Weisovi, kterého nominovala Sněmovna, před senátním kandidátem, politologem Janem Outlým.

Hlavní agendu nový úřad, posuzování finančních zpráv politických stran a hnutí, začne plnit až od roku 2018. Letos ji ještě bude mít na starosti kontrolní výbor sněmovny. Úřad ještě nemá ani vlastní budovu.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme