Kontroly hygieniků odhalily střevní bakterie ve vozech ústecké MHD i na košících v obchodech

8. prosinec 2017

Stěry v ústecké MHD a u některých obchodů potvrdily na madlech střevní bakterie. K průzkumu hygienici přistoupili kvůli epidemii žloutenky typu A v Ústí nad Labem. Dopravní podnik proto začne každý den desinfikovat autobusy a trolejbusy.

Ukázalo se, že ve vozech MHD mohou být na madlech střevní tyčky, stejně tak jako na madlech nákupních vozíků,“ komentoval epidemiolog Josef Trmal výsledky stěrů, které hygienici provedli u některých obchodů a ve vozech ústecké městské hromadné dopravy.

V některých případech našli takové množství, které by stačilo k nakažení člověka. Kvůli výsledkům stěrů doporučili hygienici například důkladnější desinfekci prostoru pro kočárky v autobusech a trolejbusech. Dosud desinfekci vozů prováděla úklidová firma jednou za tři dny. Nově budou autobusy a trolejbusy desinfikovat denně.

Čtěte také

„Nejsem sice přesvědčen o tom, že by městská doprava byla semeništěm infekce, ale samozřejmě budeme nápomocni a uděláme to tak, jak nám bylo doporučeno,“ vysvětlil ředitel ústeckého dopravního podniku Libor Turek.

Hygienici evidují tento týden dalších 15 nakažených žloutenkou typu A. Většinou jde o lidi, kteří jsou z rodin, kde už některý ze členů žloutenkou nakažený byl. Léčba infikovaného člověka stojí víc než 30 tisíc korun.

„Pobyt v nemocnici stojí 35 000 korun, další náklady vznikají jak při následné péči, tak při vyhledávání epicenter nemoci a očkování v těch lokalitách. Podle mých odhadů vyjde celá tato epidemie zhruba na 15 milionů korun,“ shrnul primář ústeckého infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Podle epidemiologa Josefa Trmala má ale krajské město hlavní část epidemie za sebou. Od jejího začátku onemocnělo nemocí špinavých rukou 322 lidí.

autor: bach
Spustit audio