Konzulát doněckých separatistů v Ostravě? Nemožné, reaguje ministerstvo

České ministerstvo zahraničí se ohradilo proti zprávám o údajném vytvoření zastupitelského centra východoukrajinských separatistů v Ostravě. Pozvánku na otevření úřadu obdrželo několik českých politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí | Foto: Jaroslav Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že údajné zastupitelské centrum je pouze spolek registrovaný v Ostravě a nelze ho považovat za úřad cizího státu.

„Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v České republice akreditovaný zastupitelský úřad, protože Česká republika její existenci neuznává. Proto nemůže ani přijímat nebo registrovat její diplomatické zástupce,“ uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Vznik samozvané Doněcké lidové republiky vyhlásili povstalci na východní Ukrajině po referendu loni na jaře spolu s takzvanou Luhanskou lidovou republikou. Jejich existenci neuznal žádný členský stát OSN.

„Každá země vždy musí žádat hostitelskou zemi o souhlas s působením honorárního konzula. Pokud Česká republika nějaký stát neuznává, nemůže zcela logicky ministerstvo zahraničí tento souhlas udělit a samozřejmě se to nestalo ani v tomto případě,“ doplnila mluvčí.

Ministerstvo se chce také obrátit na ženu, která údajně používá titul honorární konzulky. Pokud se tato informace Černínskému paláci potvrdí, ministerstvo ženu vyzve k tomu, aby titul okamžitě přestala používat.

Zdeněk Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme