Kosmická sonda poprvé přistane na kometě

1. duben 2014

Evropská sonda Rosetta se přibližuje ke kometě 67P/ Čurjumov-Gerasimenko. Podle plánu by měla na její povrch v listopadu tohoto roku vypustit malý přistávací modul Philae. Vědcům se nedávno povedlo obě části sondy úspěšně probudit. Stalo se tak po asi tříleté hibernaci sondy během jejího letu meziplanetárním prostorem.

Rosetta strávila doposud v kosmickém prostoru deset let a během této doby urazila asi 7 miliard kilometrů. Nyní se nachází ve vzdálenosti přes 650 milionů kilometrů od Země. V roce 2011 řídící středisko prakticky všechny přístroje jak orbitální, tak i přistávací části sondy uspalo, z důvodů jejich konzervace a šetření energií. Během této hibernace byly v činnosti pouze teploměr a vysílač, který do řídícího střediska pravidelně vysílal údaje o teplotě sondy. Po zhruba 3 letech “spánku” vědci povelem na dálku aktivovali nejdříve hlavní orbitální část sondy a minulý pátek i přistávací modul Philae.

<p><iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/Wp4JAGbPMT8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zhruba v květnu tohoto roku se Rosetta začne rychleji blížit k cílově kometě. Následujících 17 měsíců ji bude Rosetta zblízka studovat. Začátkem srpna tohoto roku se Rosetta přiblíží ke kometě Čurjumov-Gerasimenko asi na vzdálenost 100-150 kilometrů. Do konce srpna se k jejímu kometárnímu jádru Rosetta přiblíží až na vzdálenost 25 kilometrů a bude zkoumat potenciálně vhodná místa k přistání pro svůj malý modul.

V konečné fázi přiblížení se bude Rosetta vznášet pouhé 2-3 kilometry nad jádrem, které má samo průměr asi 4 kilometry. V listopadu tohoto roku se pak přímo k povrchu komety vydá asi stokilový modul Philae, vybavený třemi přistávacími nohami. Pokud modul svojí trojnožkou dosáhne pevného povrchu, přichytí se k němu pomocí dvou vystřelených harpun. Nakonec se modul bude snažit se k povrchu napevno “přišroubovat”. Bude pak moci po 4-6 měsíců zkoumat velmi zblízka strukturu a chemické složení komety, mj. mělce navrtá povrch komety a odebere malé vzorky z povrchu. Rosetta také bude po dobu práce v blízkosti komety fotografovat své okolí.

Vědci předpokládají, že komety mohou kosmickým prostorem přenášet některé organické sloučeniny, které podporují vznik života, a proto má přistávací modul na palubě mj. spektrometr, schopný provést patřičnou chemickou analýzu. Sonda Rosetta bude doprovázet a aktivně zkoumat kometu Čurjumov-Gerasimenko až do prosince roku 2015. Doposud se ke kometám vydalo 11 kosmických sond, ale zatím žádná na kometě nepřistála.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Phys.Org 3, ESA

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio