Kosti, které by mohly patřit Richardovi III.

14. září 2012
Monitor

Hledání místa posledního odpočinku anglického krále Richarda III. vstoupilo do nové fáze. Archeologům se podařilo najít kosti muže s deformovanou páteří.

Anglický král Richard III. zemřel po pouhých 2 letech vlády. Osudnou se mu stala bitva u Bosworthu 22. srpna 1485, v níž se střetl s vojsky Henryho Tudora. Svlečené tělo poraženého krále bylo po bitvě přivezeno do Leicesteru a pohřbeno v kostele františkánského kláštera Grey Friars. Klášter však byl v 16. století zbourán, jeho poloha se nedochovala a spolu s ním tak zmizel i hrob Richarda III. Ne však definitivně. Archeologům z Leicesterské univerzity se podle starých map podařilo identifikovat místo, kde mohl stát kostel Grey Friars. Leží v centru Leicesteru a dnes se na něm nachází parkoviště.

Před třemi týdny zde byly zahájeny archeologické vykopávky, která odhalily ruiny stavby a presbytář, v němž byl Richard III. údajně pohřben. V něm byly nyní objeveny kosterní pozůstatky dvou lidí – jedné ženy a jednoho dospělého muže. Jestli to skutečně jsou kosti Richarda III., zatím není jasné. Některá fakta by tomu ale docela dobře odpovídala. Král byl podle dobových popisů hrbatý a muž z Leicesterského kostela trpěl těžkou skoliózou páteře, kvůli které se pravé rameno nacházelo výrazně výše než levé. Jeho lebka navíc nese známky poranění, které muž mohl utrpět v bitvě, a mezi žebry a páteří vězí kovový hrot šípu.

Logo

Vědci se nyní chtějí pokusit izolovat z kostí mitochondriální DNA. Její sekvence by pak mohli porovnat s DNA žijícího příbuzného Richarda III. Tím je podle genealogů Michael Ibsen, který žije v Londýně.

Zdroj: University of Leicester

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.