Kotlebův kraj v přebytku a bez závislosti na eurofondech? Přišel o miliardy, tvrdí aktivisté

Na podzim to budou tři roky, co hejtmanské volby v Banskobystrickém kraji vyhrál Marian Kotleba. Šéf krajně pravicové Lidové strany - Naše Slovensko sliboval, že sníží „závislost regionu na eurofondech“. Svůj slib splnil. Některé eurodotace příjemcům sám stopnul a o další miliony eur přišel kraj třeba kvůli porušování zákona či formálním chybám. To kritizují aktivisté, kteří Kotlebu dlouhodobě sledují. Peníze podle nich budou chybět ve školách, v sociálních službách či na silnicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Kotleba

Marian Kotleba | Foto: zdroj: YouTube.com

Tři roky po svém zvolení do čela kraje se Kotleba chlubí rozpočtovým přebytkem kraje. Aktivisté, kteří jeho počínání dlouhodobě sledují, to však vidí jinak. Stopnutím čerpání peněz z eurofondů podle nich hejtman zastavil v kraji investiční projekty.

„On vlastně nedělá tak nějak viditelně nic. To, co navykládal, to jsou jen takové sliby,“ říká Robert.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhradách, které mají aktivisté k hospodaření banskobystrického kraje pod vedením Mariana Kotleby, natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Robertovi je kolem třiceti a je tak o pár let mladší než hejtman Kotleba. Ani pod okny krajského úřadu si mladý Bystričan nebere servítky.

„On je ten, kdo musí podepsat a schválit, že třeba školy nebo různé divadelní skupiny dostanou peníze. Dejme tomu, že oni si peníze nějak vylobbovali sami, ale musí mít jeho podpis, a on ho nedá,“ dodává Robert.

Proti Evropské unii je Marian Kotleba dlouhodobě, jeho strana letos třeba spustila petici za referendum o vystoupení Slovenska z unie.

„Mnohem větší hodnota mohla přijít“

Evropské dotace předpokládaly pětiprocentní finanční spoluúčast kraje. Tím, že kraj pod vedením hejtmana Kotleby dotace nepodepsal, ušetřil nějaké peníze a dnes se úřad chlubí rozpočtovým přebytkem 10 milionů eur.

Aktivista Radoslav Sloboda, který spolu s dalšími celý rok monitoroval činnost hejtmana Kotleby, však říká, že to je úspora jen naoko.

„Správa věcí veřejných na krajích není prioritně o ušetření, ale o tom, jak se změní kvalita života. A minimálně, co se týká evropských projektů, tam je jasné, že mnohem větší hodnota mohla přijít, než byla kvaziušetřená,“ podotýká Sloboda.

Aktivisté kolem něj loni argumentovali částkou 19 milionů eur, o kterou kraj už přišel, a sumou 139 milionů eur, což mají být peníze, o které ještě přijít může. Dohromady by tedy bylo v přepočtu víc než čtyři miliardy korun.

Pozastavené právo čerpat

I to, že má kraj momentálně plusový rozpočet, je podle Radoslava Slobody spíš zásluha minulého vedení.

„V podstatě většina těch splátkových kalendářů byla nastavená před jeho nástupem,“ tvrdí Sloboda. „Když někdo dodrží to, co bylo nasmlouvané před tím, než nastoupil, tak ano, ale myslím, že je směšné, abychom to považovali za nějaký úspěch,“ dodává.

Od letoška Banskobystrický kraj nemá právo čerpat eurofondy kvůli tomu, že úřady prokázaly Kotlebovu krajskému úřadu zaměstnávání načerno. Celou věc nyní rozhoduje soud.

Zeptat se přímo Mariana Kotleby prakticky nejde. Rozhovory mainstreamovým médiím nedává a třeba žádost Českého rozhlasu letos odmítnul dvakrát.

Vojtěch Berger, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme