Koukalová s Puskarčíkovou vytáhly štafetu na 3. místo. Němky vyhrály i bez Dahlmeierové

Česká ženská štafeta se na Světovém poháru v Jižní Koreji poprvé probojovala na stupně vítězů. Třetí místo získala Gabriela Koukalová v cílové rovince, kde těsně nestačila na Norku Olsbuovou. Suverénně vyhrála čtveřice Německa, která nepotřebovala ani vedoucí závodnici SP Lauru Dahlmeierovou. Muži skončili osmí daleko za vítěznými Francouzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Němky už slavily vítězství, když se do cílové rovinky nahrnuly čtyři závodnice. Gabriela Koukalová, Švédka Magnussonová a Norka Olsbuová se praly o druhé místo. Z druhé vlny útočila Dorothea Wiererová se štafetou Itálie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na české biatlonistky si po štafetě počkal reportér ČRo David Nyč

„Je to skvělé zakončení. Myslela jsem si, že jsem zase čtvrté a zas jsem nedokázala tu koncovku podržet. Pak se na mě holky seběhly a řekly, že jsme třetí, tak to byla velká eurorie,“ svěřila se po doběhu Gabriela Koukalová.

Koukalová po nejrychlejším úseku celého závodu obsadila v cílové rovince výhodnou stopu, jenže v posledních decimetrech před ní strčila lyži Olsbuová a získala Norsku stříbro, fotofiniš pak rozhodl, že Koukalová byla v cíli o desetinu vteřiny před Švédkou a česká ženská štafeta je poprvé v sezoně na stupních vítězů.

„Na stupně jsem nevěřila, ale říkala jsem si, že bychom se mohly přiblížit. Je skvělé co se povedlo. Doufám, že holky to taky nakopne a i individuální výsledky budou lepší a lepší,“ vyzvala své kolegyně.

Tým trenéra Zdeňka Vítka měl dvě hlavní hrdinky. Vedle Koukalové to byla i Eva Puskarčíková na druhém úseku, která se ve výborném světle předvedla hlavně na střelnici a vytáhla Česko na páté místo po úvodních čtyřech dobíjeních Jessicy Jislové.

„My jsme ta horší polovina štafety, ale takhle to muselo být, abychom měly medaili. Gabča byla ve stejné pozici jako v Hochfilzenu, tentokrát to dopadlo dobře,“ oddychla si Jislová, která štafetu rozbíhala.

Svůj nepovedený standard naopak předvedla Lucie Charvátová, která se opět nevyhnula trestnému kolu. Při střelbě vestoje se jí nepovedly tři z prvních pěti ran, při nervózním dobíjení nakonec využila jen dva ze tří náhradních nábojů, poslední letěl mimo.

Německo k vítězství nepotřebovalo ani vedoucí závodnici SP Lauru Dahlmeierovou a vítězství slaví čtveřice Horchlerová, Hammerschmidtová, Herrmannová a Franziska Hildebrandová.

Finišmanka nakonec vítězné štafety ještě na poslední střelbu přijížděla společně s Francouzkou, jenže Aymonierová situaci nezvládla, musela na dvě trestná kole a propadla se až na šesté místo.

Mužskou štafetu sice výborně rozjel Michal Šlesingr, jenže v závěru svého úseku měl smůlu. Při pádu ve sjezdu zlomil obě hůlky a ztratil přes dvacet vteřin. Smolné byly i další úseky. Na trestné kolo museli ve druhém úseku Tomáš Krupčík a v závěru i Michal Krčmář, který se v závěru dostal přes repzrezentace Kazachstánu a USA na osmé místo.

Vyhráli Francouzi Beatrix, Desthieux a bratři Fourcadové. Na druhém místě dovezl Dominik Landertinger rakouskou štafetu, třetí skončilo Norsko.

SP v biatlonu v Pchjongčchangu (Korea) - štafety:
Ženy - 4x6 km: 1. Německo (Horchlerová, Hammerschmidtová, Herrmannová, Hildebrandová) 1:07:35,6, 2. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -22,8, 3. ČR (Jislová, Puskarčíková, Charvátová, Koukalová) -22,9, 4. Švédsko -23,0, 5. Itálie -25,9, 6. Francie -1:18,8.

Muži - 4x7,5 km: 1. Francie (Beatrix, S. Fourcade, Desthieux, M. Fourcade) 1:12:09,5 (0 trest. okruhů + 10 dobíjení), 2. Rakousko (Wäger, Eder, Eberhard, Landertinger) -33,8 (0+9), 3. Norsko (Christiansen, Björndalen, Gjermundshaug, L'Abee-Lund) -45,4 (1+8), 4. Rusko -1:11,1 (0+9), 5. Ukrajina -1:28,0 (0+7), 6. Německo -1:39,3 (1+14), ...8. ČR (Šlesingr, Krupčík, Soukup, Krčmář) -3:11,8 (2+9).
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Rusko 259, 2. Francie 242, 3. Německo 237, ...7. ČR 173.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme