Koukalová si při stíhačce v duchu recitovala básničku od Bezruče

Kralování Gabriely Koukalové je u konce. Novou majitelkou velkého křišťálového glóbu pro nejlepší biatlonistku Světového poháru se stala Němka Laura Dahlmeierová, která si trůn pojistila vítězstvím ve stíhacím závodě ve finském Kontiolahti. Koukalová šanci na obhajobu ztratila dnešním desátým místem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

„Myslím, že obhajovat jsem neměla v úmyslu asi od první třetiny sezony, protože mi bylo jasné, že Laura je od všech závodnic hrozně moc odskočená,“ říká Gabriela Koukalová po stíhacím závodě, ve kterém mohla česko-německý souboj protáhnout minimálně do finále seriálu v Oslu. Až do poslední položky totiž bojoval a o vítězství, jenže udělala dvě chyby.

„Je mi to líto, bylo to dneska blízko, ale je fakt že to bylo blízko pro spoustu závodnic.“ Že se z třináctého místa po sprintu vytáhla v jednu chvíli takhle vysoko, to českou biatlonistku až trochu zaskočilo, protože si jednak nepřipadala ani při úvodních třech bezchybných střelbách nejjistěji a jednak se cítila dost vyčerpaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kralování Gabriely Koukalové je u konce

„Já už nemám vůbec z čeho brát, abych to nějak stíhala. Už tam není vůbec žádné zrychlení. Možná jsem měla takové myšlenky, že jsem si začala v duchu recitovat básničku na motivy Petra Bezruče. V tom smyslu: Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí. Tak já jsem si říkala: Sto roků na trati běžela jsem, sto roků střílela jsem terče a podobné věci.“

A co na celkové vítězství říká Laura Dahlmeierová? „Jo, je to vážně skvělé, prožívám úžasné chvíle. Před sezónou jsem v to nevěřila, teď v posledních dnech už ano, ale myslela jsem, že se to spíš stane až ve finále v Oslu, ne tady v Kontiolahti. Průběžné pořadí ani body jsem nezkoumala, chtěla jsem se soustředit jen na závody, takže jsem se to dozvěděla až v cíli. Je to tak úchvatné, že ani nemůžu najít správná slova.“

„Klobouk dolů, smekám před ní a přeju jí to,“ vyjádřila se Koukalová směrem ke své soupeřce z Německa.

Nic jiného si vášnivá horolezkyně z Garmisch-Partenkirchenu ani nezaslouží, vždyť v této sezóně získala na mistrovství světa ze šesti startů pět zlatých a jednu stříbrnou medaili a dost možná k tomu přidá i všech sedm křišťálových glóbů. To jí může ještě Gabriela Koukalová překazit, hlavně v pořadí závodů s hromadným startem má na Lauru Dahlmeierovou poměrně malou ztrátu.

„Tady nad tím radši moc nepřemýšlím, protože člověk si vždycky dá nějaký cíl a pak ho to může svázat. Buď to dopadne, nebo ne. Konec konců už mám doma všechny glóby, takže jestli to letos neklapne, tak věřím, že třeba příští rok tam na mě ještě nějaký bude čekat,“ říká Koukalová.

Navíc si Gabriela Koukalová předem vytkla za hlavní cíl letošní sezóny mistrovství světa a z něj má tři medaile.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme