Koukalová v Östersundu ovládla stíhačku. Češky rychle střílely a všechny se vešly do první dvacítky

Obhájkyně prvenství ve Světovém poháru v biatlonu Gabriela Koukalová má na kontě úvodní vítězství v nové sezoně. Ve švédském Östersundu projela cílem jako první i s jednou chybou ze třetí střelecké položky. Druhá skončila Němka Laura Dahlmeierová, třetí pak Italka Dorothea Wiererová. Další Češky Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová i Veronika Vítková se i díky vydařené střelbě vměstnaly mezi nejlepších dvacet závodnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Gabriela Koukalová do nedělní stíhačky startovala s dvacetivteřinovým mankem.

Už po úvodní čisté střelbě ale šla do vedení, když Francouzka Marie Dorinová Habertová i Finka Kaisa Mäkäräinenová, které skončily v sobotním sprintu před ní, chybovaly.

Od té chvíle už Koukalová hleděla jen na sněhobílou trať. Před sebe totiž nepustila žádnou ze soupeřek. Na třetí položce vestoje sice česká biatlonistka jednou minula a musela na trestný okruh, jenže Mäkäräinenová se na ní nedotáhla.

O prvním vítězství Koukalové v nové sezoně Světového poháru pak definitivně rozhodla čtvrtá střelba. Mäkäräinenová na ní přijížděla s necelými osmi vteřinami ztráty, ale dvakrát netrefila terč a ztratila naději na umístění.

Finská závodnice nakonec dojela pátá. Pod Koukalovou se na stupínek vítězů postavily Němka Laura Dahlmeierová, která při dvou střeleckých chybách nabrala ztrátu 8,4 sekundy, ale nadále se před Koukalovou drží v čele celkového pořadí SP, a Italka Dorothea Wiererová. Ta se v cíli objevila více než 21 vteřin po Koukalové.

Charvátová měla nejrychlejší střelbu

Všechny čtyři české závodnice se v Östersundu vešly do první dvacítky. Lucie Charvátová měla vůbec nejrychlejší střelbu z celé startovní šedesátky. S jedním nezasaženým terčem nakonec dojela dvanáctá.

Eva Puskarčíková si v Östersundu při dvou chybách vyjela osmou příčku, Veronika Vítková navdory třem trestným okruhům vyšplhala ze startovní 35. pozice na 18. místo.

„Závod se bude hodnotit nádherně, tři holky se pohybovaly v první desítce, všechny se vedly excelentně,“ řekl České televizi hned po skončení stíhačky šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

Ve 13:20 je na programu stíhací závod mužů. Na trať, která měří 12,5 kilometru, vyjedou v českých barvách Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Michal Krčmář a Adam Václavík.

Stíhací závod žen na 10 km (SP v biatlonu v Östersundu, Švédsko):

1. Koukalová (ČR) 31:43,3 (1 trestné kolo), 2. Dahlmeierová (Něm.) -8,4 (2), 3. Wiererová (It.) -21,4 (0), 4. Häckiová (Švýc.) -36,3 (0), 5. Mäkäräinenová (Fin.) -52,7 (4), 6. Hauserová (Rak.) -1:01,0 (1), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -1:15,5 (6), 8. Puskarčíková (ČR) -1:17,4 (2), 9. Džimová (Ukr.) -1:21,7 (2), 10. Skardinová (Běl.) -1:29,4 (1), ...12. Charvátová -1:50,3 (3), 18. Vítková (obě ČR) -2:27,3 (3).

Průběžné pořadí (po 3 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 157, 2. Koukalová 132, 3. Dorinová Habertová 118, 4. Hauserová 114, 5. Mäkäräinenová 111, 6. Braisazová (Fr.) 99, ...10. Puskarčíková 86, 17. Vítková 61, 21. Charvátová 52.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme