Kouzelné překladatelské “okénko” na cesty

26. květen 2014

Firma Google začala zdarma distribuovat vizuální aplikaci pro mobilní telefony, která je schopna překládat cizojazyčné nápisy a texty v našem okolí. Stačí pouze na dotyčný nápis namířit kameru mobilního telefonu a na displeji se prakticky okamžitě zobrazí překlad, umístěný na stejném pozadí jako původní nápis.

Tato aplikace pracuje v režimu tzv. rozšířené reality, jmenuje se Word Lens a je zatím k dispozici na mobilních operačních systémech Android a iOS, tedy na mobilních přístrojích firmy Apple (iPhone, iPod, iPad). Firma Google tuto aplikaci sama nevyvinula, ale získala ji společně s nákupem firmy Quest Visual.

Rozšířená realita je termín, který v praxi znamená, že nějaký systém či přístroj je schopen uživatelům k různým prvkům a objektům z reálného světa dodat doplňující údaje, které základní informaci rozšíří a doplní ji o další data či souvislosti.

Aplikace Word Lens zatím umí překládat jen mezi angličtinou a šesti dalšími jazyky (španělštinou, italštinou, němčinou, francouzštinou, ruštinou a portugalštinou). Její praktická aplikace je však zřejmá a rozsáhlá - okamžitě pomůže například turistům, pohybujícím se v cizojazyčném prostředí. Mohou si téměř ihned přeložit nápisy na informačních tabulích, krabicích výrobků, texty v informačních brožurách či položky z jídelních lístků restaurací. Software zpracuje vizuální informaci, zachycenou videokamerou mobilního zařízení, automaticky rozezná text v ní obsažený a následně využije interní jazykové databáze k překladu slov textu. Pro funkčnost aplikace není nutné připojení k internetu.

Nová aplikace pro mobilní telefony je schopna překládat cizojazyčné nápisy a texty v našem okolí

Uživatelé Androidu a mobilních přístrojů od Apple si nyní mohou aplikaci Word Lens (po omezenou dobu) stáhnout zdarma z obvyklých serverů, tedy například z Google Play Store, resp. z iTunes App Store. Aplikace bude také fungovat na chytrých brýlích Google Glass. Aplikace sice zatím nepracuje vždy zcela bez chyby a software si někdy neporadí s atypickými fonty či s ručně psaným textem. Přesto však ve velké části případů poslouží dobře.

Zdroje: LifeHacker, TechRepublic, Engadget, Phys.Org, Quest Visual, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio