Kovová pěna zneškodňuje kulky

13. duben 2016

Výzkumníci ze Státní univerzity Severní Karolíny vyvinuli speciální velmi pevný materiál pro pancíř, který snadno rozdrtí kulky, jež na něj dopadnou.

Tento materiál patří k typu zvanému kompozitní kovové pěny (Composite metal foams - CMFs). Má navíc menší hustotu a je tedy lehčí než obvyklé kovové pláty, což jej předurčuje pro aplikace v oblasti tělního brnění a pancířů pro dopravní prostředky.

Podobně pevné a lehké materiály však lze využít i v mnoha oblastech kosmonautiky a letectví, stejně jako v oblasti jaderné technologie. Může jít např. o úkoly, týkající se přepravy jaderného odpadu, protože tento materiál rovněž vydrží vysoké tlaky, teploty a je schopen blokovat radioaktivní záření.

Jmenovitě jde o rentgenové a gama záření a o proud neutronů. V oblasti ochrany proti ohni a velkému teplu se kompozitní kovová pěna ukázala dokonce jako dvakrát odolnější než původní jednoduché kovy, ze kterých byla vyrobena.

Dlouholetý výzkum v této oblasti vedl profesor Afsaneh Rabiei, který pracuje na katedře mechanického a aerokosmického inženýrství Státní univerzity Severní Karolíny.

Během testů s relativně tenkou vrstvou kompozitní kovové pěny vědci používali speciální kulky na prorážení pancířů typu M2, s ráží 7.62 milimetrů a délkou 63 milimetrů, a typu M80, s ráží 7.62 milimetrů a délkou 51 milimetrů.

Kulky byly během experimentů zastaveny pomocí pancíře vyrobeného z materiálu CMF, o tloušťce menší než jeden palec (25 milimetrů), přičemž vyboulení desky na protější straně nepřevýšilo 8 milimetrů.

Americký národní standard přitom z hlediska bezpečnosti připouští ponárazové vyboulení pancíře až 44 milimetrů. Kulky se navíc při dopadu na pancíř často změnily v drobné kousky až prach.

Pokud bychom se na pancíř podívali podrobněji, skládá se ze tří vrstev. Nahoře je tvrdá keramická povrchová vrstva z karbidu bóru, na spodní straně povlak z Kevlaru nebo z hliníku 7075 a uprostřed se nachází střední vrstva z CMF - kompozitní kovové pěny, která výborně pohlcuje kinetickou energii kulek, a to asi z 60-70 procent. Kompozitní kovová pěna je vyrobena metodou práškové metalurgie, přičemž obsahuje spoustu kulových dutinek.

Vědci zároveň vypočítali teoretický model nárazu kulky do tohoto trojvrstvého pancíře a zjistili, že výsledky experimentů jsou v dobré shodě s matematickými výpočty deformací a pohlcení energie v materiálu.

Zdroje: Phys.Org, Composite Structures, NC State University, Vision Times, Discovery News, Popular Science, Independent, Gizmodo, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio