Kovový plot, který bude stát kolem řeky v Bílé Vodě, vyrábějí učni z nedalekých Horních Heřmanic

10. září 2017

Budoucí kováři ze střední odborné školy v Horních Heřmanicích na Jesenicku se učí na veřejných zakázkách. V novém školním roce začali pracovat pro Bílou Vodu. Obec za jejich práci zaplatí podstatně méně peněz, než by dala profesionální firmě.

Poblíž bělovodského kostela protéká v hlubokém korytu říčka. Aby do něj nikdo nespadl, rozhodla se obec, že kolem říčky postaví kovový plot. „Jednak to bude vypadat esteticky a jednak to bude zábrana proti případnému úrazu,“ říká nezávislý starosta Miroslav Kocián.

Zakázku starosta zadal střednímu odbornému učilišti v nedalekých Horních Heřmanicích. „Škola potřebuje peníze a žáci se to potřebují na něčem naučit. Nemáme obavu, že by to byla horší práce, spíš naopak. Ve škole se ještě snaží,“ dodává.

Příprava kovového plotu zaměstnala učně už před prázdninami. Nejdříve pracovali na návrzích, jak říká jejich mistr Marek Frančiak: „Ten nejlepší si vybral pan starosta, tedy náš zákazník.“

Na výrobě plotu se bude podílet i student třetího ročníku Roman Vašíček. „Baví mě to, je to pro mě takový odpočinek. Je to o technice, ne o síle. Raději ale dělám drobnější věci, protože se potřebuju ještě vymlátit. Musím nabrat zručnost, abych mohl pokračovat dál,“ popisuje Vašíček.

Škola má tolik zakázek, že musí některé odmítat

Podobných zakázek má škola mnohem víc. „O zakázky není nouze. Některé odmítám a posílám je dalším kovářům, protože nejsme schopni to pokrýt. Cena je důležitá, ta rozhoduje. U nás je nižší asi o 30 nebo 40 procent oproti profesionálním firmám. My na tom nepotřebujeme vydělat, kluci se na tom naučí. Lidé taky počítají s tím, že tam můžou být drobné chybičky, protože na tom pracují učni,“ komentuje Frančiak.

Výroba plotu v dílně potrvá učňům asi dva měsíce. Pomůže jim i jedna dívka, která poprvé v historii do oboru umělecký kovář teď od září nastoupila.

autor: aja
Spustit audio