Kovový repelent na kladivouny

30. listopad 2012
Monitor

Na ohrožené žraloky kladivouny zřejmě platí luxusní repelent vyrobený ze vzácných kovů. Na jiné druhy žraloků však podle nové studie nemusí účinkovat.

Počty žraloku se snižují mimo jiné kvůli tomu, že se žraloci zaplétají do sítí, které jsou určeny k lovu jiných druhů ryb. Jednou z možností, jak tomu zabránit, je přidávat do sítí zařízení či materiály, které by na žraloky působily jako repelent a udržely je v bezpečné vzdálenosti. Tým mořských biologů ze Spojených států a Ekvádoru se zaměřil na kovy neodym (Nd) a praseodym (Pr) z řady lanthanoidů, které ve vodě produkují silné elektrické pole. To pak působí na citlivý elektrosenzorický systém, který žraloci využívají při lovu kořisti.

Vědci testovali, jestli by slitina z neodymu a praseodymu v rybářských sítích mohla ovlivnit počet žraloků, kteří v nich náhodně uváznou. Výsledky experimentů, která se odehrávaly u Havaje, vyznívají optimisticky v případě ohrožených kladivounů bronzových (Sphyrna lewini): na dlouhou šňůru, kde návnadu držely háky ze slitiny lanthanoidů, se chytlo mnohem méně mladých jedinců než na kontrolní návnady. Na druhou stranu slitina vůbec nefungovala na žraloky hnědé (Carcharhinus plumbeus). Zdá se tedy, že mezi žraloky existují mezidruhové rozdíly (pravděpodobně dané odlišnou potravní strategií), které ovlivňují, nakolik je lanthanoidy budou odpuzovat.

Zdroj: Fisheries Research

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.