Krabi vzdorují okyselení oceánů

10. říjen 2012

Stoupající koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře vyvolávají okyselení světových moří a oceánů. Krabi s touto nepříznivou změnou zdárně zápolí.

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře stoupají a stále více tohoto plynu se také rozpouští v mořské vodě. To vyvolává řadu chemických reakcí, v jejichž důsledku se zvyšuje kyselost moří a oceánů. Od dob průmyslové revoluce tak stoupla kyselost mořské vody o alarmujících 30 %. Do vážných potíží se tak mohou dostávat především živočichové, kteří si budují pevné schránky. Kyselejší voda leptá a narušuje materiál ulit, lastur nebo korálových útesů. Ryby, které se vyvíjejí v kyselejší vodě, mají narušený nervový systém a vykazují poruchy chování. Velké obavy panují v souvislosti s okyselením vody ve velkých hloubkách, kde můžou mít i malé změny v chemismu vody vážné následky.

Invazivní krab druhu Neolithodes yaldwyni

Na mezinárodním sympoziu věnovaném problémům okyselování oceánů, které se konalo v kalifornském Monterey, zazněla celá řada alarmujících referátů a přednášek. Jednu z mála pozitivních zpráv prezentoval tým Taewona Kima z Monterey Bay Aquarium Research Institute. Vědci odlovili pomocí výzkumné ponorky ze dna Pacifiku v hloubce 900 metrů kraby poustevníčky druhu Pagurus tanneri. Jejich chování pak testovali v laboratoři v normální vodě o pH7,6 a také ve vodě okyselené na pH 7,1. Takové hodnoty by mohla dosáhnout kyselost mořské vody v hlubinách už v blízké budoucnosti.

pozůstatek přílivu – krab a mušle


Ukázalo se, že v kyselé vodě vykazují krabi některé odchylky v chování. Méně často zkoumají své okolí pomocí tykadel a zřejmě i proto jsou pomalejší při vyhledávání potravy. Mezi jednotlivými kraby však pozoroval Kim a jeho spolupracovníci velké rozdíly. Některé poznamenal pobyt v kyselé vodě velmi tvrdě. Jiní však změně kyselosti vody úspěšně vzdorovali. Tato variabilita je příslibem do budoucna. Evolucí by mohli být upřednostněni odolnější typy krabů a druh by mohl změnu kyselosti moří úspěšně přežít. Zdá se, že evoluce přinejmenším v případě krabů poustevníčků najde z „kyselého testu“ východisko.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.