Kráčející robot, který je “samá noha” a nepadá

7. červen 2016

V těsném sousedství firmy Google, respektive pod vedením jí organizačně nadřazené společnosti Alphabet Inc., vzniká zajímavě pojatý dvounohý kráčející robot, který vypadá a pohybuje se trochu jako filmový robot TARS, věrný pomocník astronautů z filmu Interstellar.

Japonská výzkumná firma SCHAFT vyvíjela již po mnoho let pokročilé roboty. Před několika roky byla proto koupena firmou Google a po reorganizaci Googlu, kdy se z něj vydělila organizačně nadřazená společnost Alphabet Inc., byl výzkumný tým firmy SCHAFT zařazen pod její dceřinnou a napůl tajnou výzkumnou “divizi” či společnost Google X, nyní X.

Společnost X nyní zahrnuje mnoho strategických výzkumných projektů, vývojářských firem a laboratoří, např. Redwood Robotics, Meka Robotics, Boston Dynamics, Jetpac a Makani Power. Pracovní náplň příslušných týmů často leží v oblastech jako jsou robotika, umělá inteligence, pokročilá datová komunikace, informatika, energetika, doprava a mnoho dalších.

Firma SCHAFT vznikla původně na půdě Tokijské univerzity, ve spojitosti s jejím pracovištěm JSK Robotics Laboratory. Její tým před časem se svým robotem přesvědčivě vyhrál soutěž DARPA Robotics Challenge.

Výzkumníci firmy či laboratoře SCHAFT se v posledních letech soustředili zejména na problém chůze kráčejících robotů. Poučili se z případů mnoha robotických humanoidů, kteří často i během veřejných soutěží padali, resp. nebyli vždy schopni zachovat svou stabilitu. Vyšli také z obecné teze, že chůze je vlastně svým způsobem “řízený pád”.

Výsledkem je poměrně originální tvar a konstrukce robota, která člověka příliš nepřipomíná a v níž dominují dvě obrovské a převážně tuhé končetiny, podobně jako u filmového robota TARS z filmu Interstellar.

Tento zvláštní robot byl nedávno předveden na konferenci New Economic Summit (NEST) 2016, která se konala v Tokiu. Přestože zatím nedostal jméno, zapsal se nesmazatelně do paměti diváků tím, jak bravurně dokázal chodit v členitém terénu, nosit přitom až 60 kilogramů nákladu a překonávat různé překážky či schody, jak směrem nahoru, tak i dolů.

Místo napodobování člověka a jeho složité chůze pohybuje robot svými obrovskými tuhými nohami v zásadě jednoduše jako kolejnicemi. Snad s výjimkou kloubového upevnění základní “trupové” platformy robota na horní části nohou (platforma obsahuje baterie a motory robota) a jakýchsi kotníků dole, které různým náklonem stabilizují chůzi v mnoha typech neznámého nebo obtížného terénu. Trupová platforma uprostřed citelně snižuje těžiště stroje, což jej dále stabilizuje.

Roboti výzkumné firmy SCHAFT se zřejmě v budoucnosti stanou velmi šikovnými a užitečnými pomocníky, i když jejich dosavadní prezentace neznamená, že se s nimi brzy setkáme v praxi nebo ve formě nějakého komerčního produktu.


Zdroje: TechXplore, TechCrunch, Popular Science, IEEE Spectrum, Google X, Futurism, Gizmodo, Inverse, Serious Wonder, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.