Kraj chce sloučit praktické školy v Budějovicích a Trhových Svinech

7. duben 2018

Jihočeský kraj připravuje sloučení praktických škol v Českých Budějovicích a v Trhových Svinech do jedné organizace. Změna se týká Praktické školy ve Štítného ulici v Českých Budějovicích a Praktické školy v Trhových Svinech, pod kterou patří i její pobočka v Dlouhé ulici v krajském městě.

Rodiče dětí se obávali, že půjde o rušení některých tříd. Kraj to na čtvrtečním jednání zastupitelů vyvrátil.

Jihočeští zastupitelé chtějí školy sloučit od září. V plánu kraje je pouze organizační sloučení se zachováním všech tříd, učitelů i budov.

Vladislava Votrubová, která vozí svého syna postiženého autismem do pobočky trhosvinenské školy v Dlouhé ulici v Českých Budějovicích, takový postup vedení kraje vítá. „To nám vůbec nevadí, pokud je to, co se týče organizace, potřeba. Nám jde o děti, těch se to nedotkne, ty jsou tu šťastné, a o to nám nejvíc jde,“ řekla.

Praktické školy v Dlouhé ulici navštěvují kromě autistických dětí také děti s jiným vážným mentálním nebo fyzickým postižením. „V tuto chvíli rozhodně není zájmem kraje jim brát vzdělávací možnosti a podmínky. Naopak to chceme spíše zlepšit a všechny záležitosti uzpůsobit tomu, aby se tam děti cítily dobře,“ dodala vedoucí krajského odboru školství Hana Šímová.

Jihočeští zastupitelé měli sloučení škol na programu už nyní. Hlasování nakonec odložili, aby získali čas projednat záměr s rodiči. „Důležité je, aby to bylo akceptovatelné pro rodiče a pro děti, protože tyhle děti jsou zvlášť citlivé na jakoukoli změnu. Takže jsme se dohodli s rodiči, že se sejdeme, vysvětlíme si věci, postup a pak s tím přijdeme znovu,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Měla by tak vzniknout jedna praktická škola s vedením ve Štítného ulici v Českých Budějovicích a s pobočkou v Dlouhé a v Trhových Svinech.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio