Kraj se připravuje na kolaps dopravy na Kladensku. Povolal řidiče i informátory

3. září 2017

Středočeský kraj se chystá na hrozící komplikace v hromadné dopravě první školní den. Od doby, kdy se před týdnem část Kladenska zapojila do pražského integrovaného systému, se cestující potýkají s výpadky autobusových spojů. Hlavní dopravce ČSAD MHD Kladno totiž nedokázal zajistit dost řidičů.

„Snažíme se zajistit vše tak, aby se v pondělí všichni žáci dostali do škol a lidé do zaměstnání. Krizový plán by měl v případě výpadků kladenského dopravce zmírnit dopad na cestující,″ uvedla v nedělním prohlášení středočeská hejtmanka Jarmila Pokorná Jermanová z ANO. Znovu zopakovala, že ze selhání dopravce vyvodí důsledky, včetně uplatnění sankce a odebrání linek.

ROPID, který organizuje dopravu v regionu, pošle v pondělí do terénu informátory, kteří budou lidem radit, které spoje lze použít a které nepřijedou.

Zároveň požádal o pomoc ostatní dopravce, kteří by mohly poskytnout volné kapacity svých řidičů nebo autobusů. „Povolali jsme všechny dostupné dopravce a požádali je o pomoc, ať už na linkách ČSAD MHD Kladno nebo jako posílení na svých vlastních linkách, které jsou v důsledku výpadků ČSAD MHD Kladno přetěžovány," řekl Martin Jareš, zástupce ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje.

Společnost EXPRESCAR například vypraví do Prahy na rychlíkovou linku 399 preventivně kloubový autobus.

Řešit situaci by mohla pomoci také železnice, kde v sobotu skončila výluka na trati Kladno - Praha.

Vedení ČSAD MHD Kladno nicméně už v pátek slíbilo, že od pondělí nasmlouvané spoje zajistí.

Kraj i ROPID přesto radí, aby lidé sledovali stránky PID, kde jsou aktuální informace o případných potížích v dopravě.

autor: redakce
Spustit audio