Kraj upraví pravidla pro přidělování stipendií vysokoškolákům

17. květen 2015

Karlovarský kraj změní kritéria pro přidělování stipendií vysokoškolákům. Pokud to schválí krajské zastupitelstvo, budou přednostně poskytována studentům čtrnácti vybraných programů, o jejichž absolventy je ze strany zaměstnavatelů v regionu největší zájem.

Karlovarský kraj přistoupil k úpravě pravidel poté, co se v minulém roce o stipendia přihlásilo nečekaně mnoho studentů.

„Nový stipendijní program se u vysokoškoláků setkal s velkým ohlasem. O stipendia požádalo celkem 67 studentů. Ačkoliv byla podpora původně určena pouze pro 25 studentů, nakonec bylo uspokojeno 61 žádostí,“ uvedl radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmund Janisch.

Vloni převládaly žádosti studentů, kteří se vzdělávali v ekonomických a právnických oborech. Nově budou upřednostňováni studenti pedagogiky, matematiky, fyziky, chemie nebo specializace v pedagogice.

Větší šanci získat stipendium od hejtmanství budou mít také studenti strojírenství a strojního inženýrství, elektrotechniky a informatiky, stavebního inženýrství, lékařství, specializace ve zdravotnictví a ošetřovatelství.

Pokud studenti splní požadované podmínky, mohou získat 24 tisíc korun ročně. Výplata stipendia je pak spojena se závazkem, aby po úspěšném dokončení svého studia pracovali nebo podnikali v Karlovarském kraji právě tolik let, kolik let pobírali stipendium.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio