Kraj vyhání přetížené kamiony od litomyšlského zámku i z České Třebové

25. červenec 2016

Pardubický kraj vyhlásil boj přetíženým kamionům. Chce jim znepříjemnit jízdu po regionálních silnicích, které nejsou na takovou zátěž stavěné a nákladní auta je ničí a obtěžují hlukem i místní občany.

Řešení se rýsuje v Litomyšli u zámku, ale i na dalších místech hlavně u měst, kde chybí obchvaty.

V Litomyšli jezdí kamiony okolo renesančního zámku, což je jediná hmotná památka UNESCO v našem kraji a navíc kolem ní vedou úzké křivolaké uličky s původní dlažbou, které nejsou na provoz těžkých aut stavěné. Otřesy vadí i samotnému zámku a silný provoz neprospívá ani turistickému ruchu. Dopravní zátěž se výrazně zhoršila v souvislosti s výstavbou logistického terminálu firmy METRANS v České Třebové.

Krajský úřad Pardubického kraje vydal vyhlášku, ve které zakazuje nákladním automobilům s hmotností nad 12 tun vjezd na silnici druhé třídy, která vede okolo zámku. Opatření by se ale mělo týkat i dalších krajských silnic: I/35, II/358, II/360 v Litomyšli a silnic I/14, II/358, III/31512, III/36012 v České Třebové. Vyhláška ale ještě neplatí, 2. srpna ji kraj vyvěsí na úředních deskách městských úřadů a pak je 30denní lhůta pro podávání námitek

Pomoci mají i vysokorychlostní váhy

Kraj ve spolupráci s ŘSD připravuje tzv. vysokorychlostní vážení kamionů. To funguje tak, že čidla dynamických vah jsou pod vozovkou a řidič jen bez omezení rychlosti přejede přes tři tenké proužky. Zařízení změří zatížení každé z náprav, zváží celé auto a informace pošle automaticky na příslušný odbor dopravy.

Čtěte také

Hejtmanství už vytipovalo 11 míst, dvě z nich už mají stavební povolení (silnice druhé třídy u Ronova nad Doubravou a v Radlíně u Heřmanova Městce). Další možnosti jsou v Pardubicích na Hradubické, v Přelouči, Býšti, Žamberku, Ústí nad Orlicí, Sebranicích, v tunelu Hřebeč, ve Starém Městě a na úseku Chornice-Městečko Trnávka.

autoři: PAV , ba
Spustit audio