Krajance
Tyto slané buchty jsou jednoduché a poměrně laciné. Dříve se hodně pekly hlavně proto, že jsou vydatné a dlouho vydrží. Hodilo se to, když bylo třeba trávit celé dny na poli a v pravý čas mít po ruce něco k snědku. Recept od Anny Lagové je plný vydatných a poctivých surovin.
Budete potřebovat:
1 kg hladké mouky a 1 hrst polohrubé
250 g tuku/omastku a 1 hrst škvarků
400 ml podmáslí
250 ml smetany ke šlehání
1 vejce
3 žloutky
3 lžíce oleje
sůl
Postup:
1. Z uvedených surovin uhněteme těsto.
2. Pokud bude řídké, přisypeme mouku.
3. Necháme zhruba 30 minut odpočinout.
4. Z těsta poté vytvoříme bochánky, které na povrchu třikrát nařízneme rádýlkem, potřeme sádlem a posolíme.
5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.