Krajský úřad opět chrání turnikety. Vedení je přitom už několikrát odinstalovalo

1. listopad 2017

Přesně týden vládne Středočeskému kraji hnutí ANO se sociálními demokraty a s podporou komunistů. Jednou z prvních zavedených novinek je to, že u vchodu na hejtmanství v Praze na Smíchově zase fungují turnikety. Poprvé je tam nechal nainstalovat před pěti lety tehdejší sociálnědemokratický hejtman David Rath. Pak zmizely, znovu byly nainstalované a zase odstraněné

Kraj turnikety zatím testuje, a to jak u hlavního, tak u zadního vchodu do úřadu. Podle hejtmanství je to bezpečnostní opatření a se změnou vedení nesouvisí.

Návštěvníci musí povinně projít turnikety jen mimo pracovní dobu na úřadě. Na recepci nahlásí čas příchodu a odchodu, své jméno a ukážou občanku nebo pas. Taky uvedou důvod, proč na úřad jdou. Pak si musí návštěvníka vyzvednout úředník.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO tvrdí, že turnikety zavedli po konzultaci s odborníky, instalaci rentgenů ale zamítli.

Není to přitom poprvé, kdy se turnikety na úřadě objevily. Před pěti lety je nechal nainstalovat tehdejší hejtman za ČSSD David Rath, pak je jeho nástupce Josef Řihák (ČSSD) zrušil a další z hejtmanů Miloš Petera (ČSSD) zase zprovoznil. Už za jeho vedení kraje ale znovu přestaly fungovat a teď se - krátce po jeho zvolení náměstkem hejtmanky pro životní prostředí - turnikety na úřad znovu vrací. Podle Petery se bezpečnostní situace za tři roky změnila, takže teď s jejich spuštěním souhlasí.

autor: fir
Spustit audio