Krátce před půlmaratonem běžci trénují výbušnost a začínají brát doplňky stravy

28. květen 2016

Už opravdu jen pár dní dělí dobrovolníky, kteří se v březnu přihlásili do rozhlasové reality show Návod na půlmaraton, od velkého závodu. Na start se postaví v sobotu 4. června v 19 hodin na budějovickém náměstí. Zažívají tedy poslední fázi přípravy, kdy se ladí fyzická forma a zvyšuje se důraz na správnou výživu.

Běžci absolvovali poslední vážení a měření v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Někteří bojovali během tréninku se zdravotními obtížemi, jiní se cítí skvěle. Zkusit půlmaraton jsou ale stále odhodlaní všichni.

Co připravil trenér pro poslední dny?

Po intenzivních tréninzích, které běžci absolvovali v uplynulých dvou týdnech, nastává poslední rychlá fáze. Ta se skládá ze dvou po sobě jdoucích tréninků, kdy se běžci snaží v krátkých jednominutových intervalech dostat ke svému tepovému maximu.

Jedná se skutečně už o poslední rychlý trénink, jehož účelem je vylepšit výbušnost našich atletů. Ano, výbušnost a rychlost není jen výsadou sprinterů, potřebují ji i vytrvalci. Jde o to, aby se tělo přizpůsobilo změnám rychlosti, na které může při půlmaratonu dojít.

Po posledních rychlých tréninzích nastává volno pro regeneraci. Následně ještě budeme trénovat vytrvalost, ale už ne nijak zásadně. Teď totiž přichází čas na to, aby se forma ustálila, takže poslední dny poběžíme maximálně hodinku pohodovým klusem a můžeme se vrhnout do posledního, již předzávodního týdne.

Nezbývá než si plácnout a doufat, že forma vygradovala v ten správný okamžik.

Výživový poradce doporučuje hořčík jako prevenci křečí

Pokud se chystáme na start vytrvalostního závodu, neobejdeme se bez nutriční suplementace. Suplementy jsou látky, které tělu dodají potřebnou energii, ionty a další důležité prvky. Jejich výhodou je, že účinkují rychle a nezatěžují trávení.

Se suplementací můžeme začít již několik dní před startem závodu. Ideální je přijímat hořčík, který poslouží jako prevence proti křečím. Těsně před startem (asi 20 minut) je dobré vzít si PRE sport přípravek ve formě želé, který nám velmi rychle dodá potřebnou energii do začátku závodu.

Během závodu je pak potřeba pravidelně konzumovat malé dávky energetického gelu a tekutého či práškového hořčíku. Těsně po ukončení závodu přichází na řadu suplementace, která je k tomu určena - jedná se většinou o sacharidové nápoje obohacené o směs dalších látek, které mají za cíl urychlit regeneraci organismu.

Co si zapsali účastníci Návodu na půlmaraton po dalším tréninkovém období

Dana
Z Českého rozhlasu mi poslali přihlášku na půlmaraton. Váhala jsem a psala trenérovi Lukášovi, jestli mám do toho jít s ohledem na pauzu kvůli bolavému svalu a na skutečnost, že mám víc natrénovanou chůzi a kolo než běh. Podpořil mě, i když rozhodnutí samozřejmě nechal na mě. Faktem je, že dosud vždy správně odhadl mé možnosti. Ještě jsem psala spoluběžkyni Aleně, jestli se už přihlásila. Odepsala: „Já jsem přihlášená a ty se honem taky přihlas!“ Musela jsem se smát. Alča vůbec nezaváhala!

Alena
Na kole jsme si s Danou projely trasu půlmaratonu. Snad se nám lépe poběží, když budeme znát povrch, zatáčky a kopce :-( V posledních dnech jsem zvládla vytrvalostní běh, ale pak mě čekal „cukavý běh“, což je střídání rychlého a pomalého tempa. Rychlý běh nad 150 tepů, je můj nadlidský výkon.

Všichni běžci naposledy před závodem zamířili do Centra civilizačních chorob Jihočeské univerzity. Na snímku Alena

Daniela
Minulý týden byl dost krutý :-) Lukáš nasadil trénink ve znamení zrychlování a chvílemi jsem myslela, že to nedoběhnu. Opravdu záživné. Ale pochopila jsem, že všechno je v hlavě a že nesmím podlehnout negativním myšlenkám. Heslo zní: Když nemůžeš, tak ještě pořád můžeš…

Zdeněk
Mám za sebou bronchitidu, kdy jsem byl denně na kapačkách. Teď jsem konečně zpátky a mohu ještě alespoň trochu potrénovat. Jsem zase v pohybu - běhání, mezinárodní seminář taekwon-do, kolo, běhání a pořád dokola. Doufám, že do startu budu v pohodě.

Petr
Poslední týden byl asi nejtvrdší! Po dvou dnech intervalového tréninku jsem toho měl docela dost a těšil se na den volna. Jinak jsem dostal nový impuls do běhání, protože kamarád po půlroční přípravě uběhl poprvé Pražský maraton.

NÁVOD NA PŮLMARATON – první reality show Českého rozhlasu České Budějovice. Účastníky sleduje Mária Pfeiferová, odborně vedou trenér Lukáš Martinek a výživový poradce David Kimmer. Všechny díly najdete zde.


Sedm dobrovolníků se připravuje na Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, který se běží v sobotu 4. června 2016. Organizuje Runczech.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související