Křeček kouše, činčila se nechce mazlit, morče vadí alergikům. Jak vybrat domácího hlodavce?

4. říjen 2016

Myš, morče, činčila nebo králík patří k nejméně náročným zvířatům chovaným doma. Poradíme vám, jak se od sebe vzájemně liší a podle čeho si mezi nimi vybrat.

Pro malé děti se hodí morče, protože je to kontaktní, mazlivý tvor, který se dá naučit i na jméno. Lidé dělají chybu, když pořizují malým dětem křečky, protože ti bývají často agresivní. Jestli bude křeček kousat nebo ne, se dá poznat už před koupí. Sledujte, co se stane, když strčíte do terária ruku. Kousavý jedinec začne prskat a začne se bránit. Morčata většinou nekoušou. Vlastně jen tehdy, pokud jim způsobujete bolest nešetrným zacházením.

V módě jsou stále potkani. A není divu zvíře je velmi inteligentní a přítulné. Navíc není natolik aktivní, aby utíkal ‒ spíš se schovává na jednom místě a chytit ho zvládne jak dítě, tak starší člověk.

Dospělí mohou mít jakékoliv zvíře, je dobré si ale rozmyslet, jestli chci temperamentní a ne příliš přítulnou činčilu, klidnou myšku, mazlivé morče nebo čistotného králíka. Pokud je v rodině alergie, určitě morče a králík ne, i když jsou sebemilejší - zároveň jsou totiž dost alergenní.

Činčily jsou zvláštní tím, že málokterá se ochočí „na dotek“. Je to obtížné proto, že zvířata jsou hodně aktivní. Potřebují opravdu hodně pohybu.

Potkan obecný

Králík žádnou speciální péči nevyžaduje. Jsou schopni se naučit čistotě, pak vyměšují jen v jednom koutě klece, i když pobíhají volně po bytě.

Lidé často kupují hlodavců víc, aby jim nebylo smutno. Počítejte s tím, že pořízení dvou jedinců téhož druhu může způsobit situace, které jste nečekali. Dva samci, když dospějí, se začnou prát. Při koupi samce a samice je zase velká pravděpodobnost, že se budou množit.

I těm nejmenším domácím mazlíčkům musíte dopřát prostor

Pro každé zvíře platí: čím větší životní prostor, tím lépe. Nejmenší prostor potřebují myšky a křečci, morčata už vyžadují středně velkou klec. Králíka malou klecí nenadchnete, potřebuje opravdu velkou. Činčila nejen velkou, ale i do výšky. Potkani se rádi baví, takže nejde ani tak o velikost klece nebo terária, ale spíš dát jim možnost zabavit se - vybavte jim příbytek prolejzačkami a hračkami.

Morče

Výživa hlodavců není těžká. Na trhu jsou speciální krmné směsi určené pro hlodavce, stačí nasypat ráno a pak, když je v krmítku prázdno dosypat. Mnohem více se musíte zaměřit na udržování čistoty. Tedy alespoň tehdy, pokud nestojíte o „provoněný“ byt.

Asi se budete divit, ale existují i šampony pro hlodavce. Jejich cílem je zbavit srst hlodavců různých patogenů. Týká se to ale spíš nemocných zvířat. Většinou se srst hlodavců neošetřuje. Pokud má zvíře dost vitamínů a dobrou stravu, je jeho srst zdravá a lesklá.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio