Křesťanská rozhlasová stanice TWR testuje digitální vysílání DRM z ostrova Guam

17. leden 2018

Vysílač na ostrově Guam slouží posluchačům téměř 40 let s programy v různých jazycích. Doposud fungoval pouze analogově, upgrade na digitální režim proběhl už v roce 2013.

Křesťanská rozhlasová stanice TWR se rozhodla otestovat digitální vysílání v normě DRM, které probíhají z asijského ostrova Guam. Zájemci budou moci slyšet vysílání dnes, další transmise proběhnou 18. a 19. ledna. Šíření signálu probíhá výkonem 90 kW na kmitočtu 17530 kHz, a to každý den v době od 8.15 do 8.45 UTC, tedy 9.15 až 9.45 CET (Středoevropského času). Křesťanská rozhlasová stanice šíří program v angličtině, v mono režimu.

Vysílač TWR na ostrově Guam slouží posluchačům téměř 40 let s programy v různých jazycích. Využívala je například Čína, jižní Asie, jihovýchodní Asie, Indočína a Rusko. Použitím šesti závěsných antén jsou zprávy o Kristově evangeliu přenášeny přes hranice tisíce kilometrů, aby zasáhly posluchačů v jejich jazyce. Upgrade, který umožní budoucí přechod na digitální vysílání, a tudíž i stávají zkušební DRM přenos, proběhl v červenci 2013. Zachycení vysílání není vyloučeno ani na území ČR, případně Slovenska, budeme proto rádi, pokud nám naši čtenáři s odpovídajícími přijímači o něm budou reportovat.

autor: lukpo
Spustit audio