Křídlatka zmizela z břehů některých řek v Beskydech a Poodří

5. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ochránci přírody ukončili unikátní velkoplošnou likvidaci křídlatky v Beskydech a okolí. V uplynulých letech opakovaně stříkali herbicidy na stohektarové pozemky kolem břehů Morávky, Odry, Ostravice a Bečvy.

Ochránci přírody chtějí vytlačit tuto nepůvodní a houževnatou rostlinu z cenných území. Z velké části to platila Evropská unie. Právě na severní Moravě a Slezsku se křídlatka rozšířila nejvíce z celé republiky.

„Nacházíme se u břehu Rožnovské Bečvy. Tady, kde stojíme, byly po obou stranách řeky velké bariéry křídlatky, dvou až třímetrové. Teď tady není žádná. Někde bychom možná našli malou rostlinku,“ popisuje předseda sdružení Salamandr a hlavní koordinátor likvidace křídlatky Vojtěch Bajer.

„Teď je ten stav takový, že za úplně minimálních prostředků se nám podaří křídlatku držet pod kontrolou. Neděláme si iluze, že by se nám ji někdy podařilo vymýtit úplně,“ dodává Bajer.

Sdružení proto vyčištěné břehy pravidelně kontroluje. Zavázalo se, že je bez křídlatky udrží až deset let.

„Likvidace křídlatky je první krok. Důležité bude vytrvat,“ říká šéf Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula. „Hodnotím to velmi pozitivně, protože je to invazivní druh, který dokáže naprosto změnit okolí vodních toků. Tady nebyl nikdo, kdo by byl schopný a ochotný nějakou změnu udělat,“ poznamenal.

Jde o naprosto jedinečnou záležitost, a to nejen v České republice. Byl to vzorový projekt v rámci Evropské unie.

Je boj proti novým druhům nesmysl?

Někteří botanikové tvrdí, že bojovat proti novým druhům je nesmysl. Podle Jana Klečky z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je ale správné se o to pokusit.

„Je nebezpečí, že pokud by se ty zásahy neprováděly, dojde k masivnímu rozšíření nového druhu, který ty původní druhy potlačí. Je otázka, jestli to dopustit nebo ne. Zatím se snažíme to nedopustit. Možná to prohrajeme, možná ne,“ říká Klečka.

Ještě plošnější likvidaci invazních rostlin zkouší Karlovarský kraj. Tam jde ale především o bolševník.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio