Kriminalita v Moravskoslezském kraji v loňském roce znovu poklesla

1. únor 2018
Zprávy , Zprávy

S výjimkou Karvinska méně trestných činů než dříve a rychlejší dojezd na místo události. Takovými výsledky za loňský rok se pochlubili krajští policisté. Nejčastěji řešili krádeže věcí v autech nebo budovách. Objasnili polovinu všech oznámených skutků.

Už pět let v řadě klesá v Moravskoslezském kraji počet trestných činů. Letos se poprvé od roku 1990 dostal pod hranici 25 tisíc. Téměř polovinou k tomu přispěla Ostrava, která taky snižuje celkovou objasněnost. Zatímco na Novojičínsku dopadnou dvě třetiny pachatelů, v Ostravě jen čtyři z deseti. Zato u vražd jsou kriminalisté stoprocentní.

„Na 99,9 procent jsou to situace, kdy ti lidé se mezi sebou znají. Nemáme zde žádné nájemné vraždy, že by někdo přijel ze zahraničí, někoho zastřelil či zabil a odjel,“ říká krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

V kraji slouží téměř 4200 policistů, které letos posílí více absolventů policejní školy než v předchozích letech. Kraj se podle ředitele strážců zákona může pochlubit nejrychlejším průměrným časem od zavolání do příjezdu hlídky.

„Statistika v dojezdových časech policistů v důsledku tísňového volání po příjezd na místo je necelých pět minut. Velký prim v tom hraje integrované bezpečnostní centrum, kde všechny složky sedí pohromadě a tu informaci si jsou schopny předat ve velice krátkém čase,“ dodává Kužel.

Policisté se chtějí v novém roce více zaměřit na kyberkriminalitu ve formě třeba krádeží peněz z internetového bankovnictví, kódů nebo šíření dezinformací. Odborníků mají zatím dost, tým ale chtějí posílit. To ale podle policejního šéfa Tomáše Kužela bude zřejmě problém.

„Konkurenceschopnost v platech samozřejmě v komerční sféře je lepší než u policie. My máme svůj limit a ty firmy jsou schopny skutečné fachmany v této oblasti přeplatit,“ upozorňuje Kužel.

Téměř polovinu trestných činů měli loni na svědomí recidivisté. Čtyři lidé loni zemřeli kvůli předávkování drogami a další čtyři stovky policisté kvůli drogám zadrželi. Objevili přitom 90 varen a pěstíren.

autor: Michal Polášek
Spustit audio