Krista si v Betlémě připomínají i muslimové. Je pro nás důležitý, říkají

Chrám narození Páně v palestinském Betlémě je jedním z nejposvátnějších cílů křesťanských poutníků. Na místo narození Ježíše Krista však přichází v těchto dnech i řada muslimů. Stejně jako jejich křesťanští sousedé chodí k Jesličkám s celými rodinami. A obyvatelé Betléma to považují za naprosto normální věc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlém. Místo narození Ježíše Krista je uctívané místními křesťany i muslimy

Betlém. Místo narození Ježíše Krista je uctívané místními křesťany i muslimy | Foto: Štěpán Macháček

Kostel Narození Páně tady na náměstí Jesliček v palestinském Betlémě zuřivě vyzvání, a já se jdu podívat tam, kde se Ježíš Kristus před více než dvěma tisíci lety údajně narodil.

„Dávej pozor na hlavu,“ upozorňuje průvodce při průchodu záměrně nízkými dveřmi do kostela. Podává mi pak velmi podrobné informace o historii místa i křesťanské víře.

Trošku mě překvapuje, že mi průvodce jedním z nejposvátnějších křesťanských míst dělá Mustafa, místní muslim z Betléma.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Betlémě, na místě, kde se údajně narodil Ježíš Kristus, natáčel zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Scházíme teď po schodech do jeskyně pod podlahou kostela. „Tady ta hvězda označuje místo, kde se Ježíš Marii narodil. Když porodila, vzala děťátko a uložila ho sem, kde byly jesličky. Ty původní z olivového dřeva ale odvezli křižáci do Říma,“ vysvětluje Mustafa.

Člověk by čekal, že se na návštěvu jeskyně, kde se Ježíšek narodil, bude čekat dlouhá fronta, ale není tu skoro nikdo, jen pár místních palestinských návštěvníků.

Podle šátků žen jsou to muslimové a já se ptám Mustafy, co je sem, na místo narození Ježíše Krista přivádí.

„Ježíš je pro nás muslimy důležitý. Je to slovo Boží. My Ježíše uctíváme, a stejně tak uctíváme pannu Marii. Pro nás je to nejsvětější žena na světě. V Koránu je jedna celá kapitola, která se jmenuje Marie. A je to jediná kapitola, která nese jméno ženy,“ říká Mustafa.

Podle něj se někteří muslimové u místa Ježíšova narození i modlí a žádají ho o pomoc.

Radikální islámští kazatelé by to patrně viděli velmi neradi, lidový islám je však mnohem pestřejší, než jsou strohá učení ortodoxních duchovních.

Betlém. Místo narození Ježíše Krista je uctívané místními křesťany i muslimy | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme