Krize v OKD ohrožuje až 6000 míst v dodavatelských firmách. Chystají propouštění

Kvůli krizi v těžební společnosti OKD chystají propouštění i firmy, které dolům dodávají zboží a služby. OKD jim dluží necelé dvě miliardy korun. O práci by tak mohlo přijít kromě horníků dalších až 6000 lidí. Po jednání se zástupci dodavatelů v Ostravě to potvrdil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Času na řešení je podle šéfa Hospodářské komory velmi málo. „A jestli mě dnes vedení OKD upozornilo, že od toho srpna, září, už nebudou schopni (hradit) ani mzdy, ani platby státu... Nejhorší je ta nejistota,“ poznamenal Dlouhý.

Připravená propouštět už je například firma, kterou zastupuje Jiří Maralík. V jejím účetnictví chybí několik milionů korun. „Pohledávky, které tam máme, jsou podle nás, jak to vidíme, v podstatě nedobytné,“ řekl Maralík.

Hospodářská komora navrhuje vládě například odkup kritických pohledávek, úlevu s placením DPH anebo státem podpořené úvěry dodavatelům. O dalším osudu OKD by měli rozhodnout věřitelé 10. srpna.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme