Krnovská radnice má nádherně zdobenou věž. Je z ní krásný výhled do okolí

21. březen 2017
Česko – země neznámá

Kdo si chce prohlédnout město Krnov z ptačí perspektivy, má několik možností. Na nedalekém kopci Cvilín stojí kamenná rozhledna. Krnovská synagoga také po své rekonstrukci nabízí zájemcům výstup do jedné ze svých dvou věží. Ovšem nejkrásnější pohled na historické jádro města se nabízí přímo z jeho srdce. Z věže krnovské radnice.

Pokud si při návštěvě Krnova v letní turistické sezóně uděláte čas a jste ve slušné fyzické kondici, můžete navštívit všechny tři vyhlídkové věže. Předtím si ale v krnovském informačním centru nezapomeňte vyzvednout Wanderbuch, do kterého vám vydají potvrzení, že jste skutečně věže zdolali. Za odměnu si pak opět v informačním centru můžete vlastnoručně vyrazit groš, který je přesnou kopií středověkého krnovského groše.

Na místě dnešní radnice stávala původní budova z 16. století. Radním se ale zdála malá, a proto nechali v letech 1901 až 1903 vystavět radnici novou, podle plánů vídeňského architekta Moritze Hintragera. Neodhadli ale jednu věc. Do budovy radnice měla být umístěna také spořitelna. A ukázalo se, že se tam nevejde. A tak narychlo mezi lety 1906 až 1907 nechali postavit ještě secesní barokizující budovu. Společně s radnicí tvoří jeden urbanisticky cenný stavební blok.

Věž radnice je vysoká 52 metrů a je kopií radniční věže ve Währingu ve Vídni. Celek věže zakončuje vysoká valbová střecha ukončená lucernou. Návštěvníky už zdaleka zaujme netradičně barevná střešní krytina.

Původně byla věž pro veřejnost nepřístupná. To se ale změnilo v roce 2014. Na vyhlídku se ovšem zájemci dostanou pouze s průvodcem. Prochází se na ní totiž chodbami úřadu, včetně obřadní síně, kde se návštěvníci dozvědí něco o historii celého města a radnice. Každoročně zdobí prostory samotné věže historické fotografie a jiné příležitostné výstavy.

Výhled na historické jádro Krnova

Na věž krnovské radnice je možné se vypravit v letní turistické sezóně, která začíná v polovině května a trvá do poloviny září. Mimo sezónu si můžete prohlídku domluvit v informačním centru.

Spustit audio