Krokodýl je inteligentní jako krysa, dokáže se učit povely

22. září 2016

Krokodýli jsou živými fosiliemi. V protivínské krokodýlí zoo chovají dvaadvacet druhů z celkových třiadvaceti, které na světě žijí. „Schází nám krokodýl orinocký, což je poměrně málo známý sladkovodní druh velice podobný americkému, rozdíl je pouze v počtu štítků. Snažíme se ho také získat,“ slibuje do budoucna ředitel Miroslav Procházka.

Nejmenším obyvatelem zoo je sladkovodní krokodýl Johnstonův, který pochází z Austrálie. Samice těchto plazů dorůstají jen 90 centimetrů, samci 130 centimetrů. „Největším je u nás Golem, samec krokodýla mořského, který má na délku čtyři metry šedesát a váží zhruba půl tuny,“ dodává ředitel krokodýlí zoo.

Velkým návštěvnickým lákadlem je i mazlíček zesnulého vězně Ivana Jonáka. Krokodýl americký jménem Kuba obýval akvárium v Discolandu Sylvie. Byl velmi útočný a lekal návštěvníky. Podle Miroslava Procházky se Kubu podařilo uklidnit až díky pořízení partnerky. „Získali jsme k němu samici z Ekvádoru a dneska je to jediný chovný pár krokodýlů amerických v Evropě,“ doplňuje.

Práce s krokodýly je životu nebezpečná a při manipulaci s těmito predátory může dojít i ke kousnutí. Sám Miroslav Procházka o tom ví své. „Počítáme ta zranění až od okamžiku, kdy musíme do nemocnice na šití. Tady jsme v zoo dva, já jsem byl v nemocnici třikrát a kolegyně dvakrát,“ vypráví si tím, že zatím nešlo o nic vážného.

Krokodýli jsou dokonalí lovci a jejich inteligence je podle vědců srovnatelná s krysami. To ostatně potvrzují také slova ředitele protivínské krokodýlí zoo. „Krokodýli mají částečně neokortex neboli šedou kůru mozkovou, takže jsou schopni učit se a pamatovat si. Poznají ošetřovatele a dokáží se naučit povely,“ popisuje.

Krokodýlí zoo rozšířila své chovy také o další tvory, kteří jsou stejně jako krokodýli pozdravem z pravěku. „Návštěvníci mohou vidět pravěké ryby kostlíny obrovské i kubánské nebo želvy - karetku novoguinejskou a kajmanku supí,“ říká Miroslav procházka a zve návštěvníky také na kolekci barevných kober a zmiji s nejdelšími jedovými zuby na světě.

Jak rychle dokáže krokodýl běžet po souši? Kolika let se krokodýli dožívají? A jak dlouho vydrží pod vodou? Tyto a další zajímavosti o krokodýlech si poslechněte v pořadu Máme ráda zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio