Jak to, že se po tisíci letech nemění? A proč na rozdíl od dinosaurů přežili? Všechno, co o krokodýlech ještě nevíte

28. červen 2017

Jsou to nejupovídanější plazi, inetligenčně asi tak na úrovni psů. Dokážou vyskočit až do dvou metrů. A kdy útočí na člověka? To ví Libor Kopečný.

Krokodýli žijí na naší planetě 200 milionů let. Jak to, že dinosauři vyhynuli a krokodýli ne? „Krokodýlům pomohly dvě vlastnosti. Jsou to studenokrevná zvířata, která jsou schopná vydržet bez potravy a vody 3–4 měsíce. Navíc vodní říše byla postižena méně,“ uvažuje zakladatel krokodýlí zoo v Praze Libor Kopečný.

„Krokodýl je vybroušený diamant přírody. Mají unikátní imunitní systém, který jim můžeme jen závidět. Například zuby se jim obnovují. V době, kdy člověk ještě neexistoval, tak v Africe panoval krokodýl nilský, který vypadá stejně jako dnes.“

Krokodýl dokáže vyskočit i dva metry

Krokodýli jsou velmi silná zvířata. „Z vody jim kouká jen horní část hlavy, proto je potenciální oběť nevnímá jako něco nebezpečného. Dokáží i krásně skákat. Třímetrový krokodýl je schopný vyskočit nad hladinu dva metry a stáhnout třeba opici.“ Jakým životem žije krokodýl?

„U nás v zoo chováme 11 druhů krokodýlů. Někteří žijí ve skupinách nebo v párech, jiní jsou nesnášenliví. Je zajímavé pozorovat jejich sociální chování. V přírodě funguje u některých druhů částečná monogamie,“ vysvětluje Kopečný, který krokodýly fotí a studuje už 30 let.

Krokodýli jsou „ukecaní“

„Krokodýli jsou neupovídanější plazi. Dokáží kuňkat, kvákat, syčet, bučet. Třeba kubánští krokodýli několikrát denně zařvou, zní to jak velká kočkovitá šelma. Povídají si na kanálu 20 hertzů, což lidské ucho neslyší.“

Libor Kopečný s kajmanem černým v Guyaně

Krokodýli poznají toho, kdo jim nosí jídlo. Když přijde někdo, koho neznají, potopí se na dno, a až později začínají vykukovat. „Měli jsme krokodýla Martu. Rok a půl trvalo, než se adaptovala a viděli jsme ji na souši.“

V Africe zabije krokodýl za rok 600 lidí

Metrový krokodýl prý nepředstavuje ohrožení, ale může kousnout. „Musí mít alespoň 2,5 m, aby si zvolil člověka za kořist. Je 75% šance, že se z toho dostanete. Když měří 3 m, máte šanci 50 %. Pokud 5 m, tak nula.“ V Africe zabijí nilští krokodýli 600 lidí. Stejný počet lidí zemře na českých silnicích.

Občas se lidé ptají, zda se dají krokodýli vycvičit. „Některé druhy. Třeba aligátoři. Ale obecně bych to nedoporučoval. Mám kontakt s jedním krokodýlem, který má rád sprchování teplou vodou a drbání tyčkou, ale netroufl bych si na něj sáhnout rukou.“ Libor Kopečný se zúčastnil i lovu krokodýlů v Belize a ve Francouzské Guyaně.

Jaké jsou rozdíly mezi krokodýly, gaviály a kajmany? Polykají kameny? Jak krokodýli pijí? A jak se loví? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio