Kroužky pro děti mají téměř plno

12. září 2017

Rodiče v řadě středočeských měst můžou ještě tento týden přihlašovat děti do koružků pro tento školní rok. Volná místa má stále třeba Dům dětí a mládeže v Rakovníku. Největší zájem byl tradičně o keramiku a atletiku. Pořád mají vyučující místo v dramatickém kroužku nebo kroužku logického myšlení. Výuka začna už v pondělí 18. září.

Pěvecký sbor Muscina patří k základní umělecké škole v Kutné Hoře a je pro děti od 11 let až do jejich plnoletosti. Aktuálně má sbor asi 20 členů, převažují slečny, jednou z nich je třeba Tereza Cinerová. "Do sboru už chodím přibližně čtvrtým rokem. I proto, že sem chodí i moje kamarádky. Chtěla bych to nechat jako oddechovou zábavu, ke které se můžu kdykoliv vrátit."

Sbor letos přijímá taky nové pěvce, těleso potřebuje doplnit řady po bývalých členkách, které v červnu odmaturovaly a odešly studovat na vysoké školy mimo Kutnou Horu. "Ti starší předávají vědomosti těm dalším, jsou tahouni. Ostatní děti zpívají s nimi. Snažím se o pestrost repertoáru, růžné žánry, styly, období", dodává sbormistr Jan Drahota.

Celkem navštěvuje kutnohorskou základní uměleckou školu přes 700 žáků. Zájem dětí o všechny obory v posledních letech roste, škola dokonce musela navyšovat kapacitu. "Bohužel někteří, kteří přijdou pozdě, skončí už na naší čekací listině", upřesňuje ředitelka Kateřina Fillová.
Nejvíc dětí se v kutnohorské umělecké škole hlásí na hodiny klavíru.

Kurzy keramiky, sebeobrany a zdravého vaření můžou letos opět navštěvovat děti také v Domě dětí a mládeže v Příbrami. Celkem tam nabízí 25 kurzů.

autor: Michal Trnka
Spustit audio