Krůtí stehna na kořenové zelenině

Jarmila Badinová z Nových Bránic pochází z vinařské rodiny a ráda vaří s vínem. Víno používá, kdykoliv je to trochu možné. Tento recept připravuje už dvacet let.

Budete potřebovat:

krůtí stehna
bylinky nebo grilovací koření
bílé víno
kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celeru, můžeme přidat i červenou řepu)
sůl, pepř

Postup:

1. Krůtí stehna nasolíme a necháme přes noc v lednici.

2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.

3. Stehna dochutíme bylinkami, nebo grilovacím kořením, zasypeme zeleninou a zalijeme vínem.

4. Pečeme nejprve na 80 stupňů, v závěru pečení teplotu zvýšíme na 160-170 stupňů.

5. Celkem pečeme asi 4 hodiny doměkka, v polovině pečení stehna otočíme.

TIP: Kořenovou zeleninu můžeme nahradit třeba domácím kysaným zelím (které před pečením propláchneme) a cibulí.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.