Krůtí stehna na kořenové zelenině
Jarmila Badinová z Nových Bránic pochází z vinařské rodiny a ráda vaří s vínem. Víno používá, kdykoliv je to trochu možné. Tento recept připravuje už dvacet let.
Budete potřebovat:
krůtí stehna
bylinky nebo grilovací koření
bílé víno
kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celeru, můžeme přidat i červenou řepu)
sůl, pepř
Postup:
1. Krůtí stehna nasolíme a necháme přes noc v lednici.
2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
3. Stehna dochutíme bylinkami, nebo grilovacím kořením, zasypeme zeleninou a zalijeme vínem.
4. Pečeme nejprve na 80 stupňů, v závěru pečení teplotu zvýšíme na 160-170 stupňů.
5. Celkem pečeme asi 4 hodiny doměkka, v polovině pečení stehna otočíme.
TIP: Kořenovou zeleninu můžeme nahradit třeba domácím kysaným zelím (které před pečením propláchneme) a cibulí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.