Krví, chlupy i slinami se denně zabývá policejní bioložka. Musí mít silný žaludek

23. červenec 2017

Ve službách policie působí i biologové. V biologické laboratoři na Odboru Kriminalistické techniky a expertiz Policie Jihočeského kraje pracuje žena - Věra Hlavatá. Splnila si tak dětský sen. Kdysi se totiž zhlédla v seriálu Malý pitaval z velkého města.

„Mám tady zrovna uložené stopy, které jsem ohledávala minulý týden. Je to k případu loupežného přepadení a jedná se o kus cihly, kterou byl poškozený napaden. Technik ji zajistil a já jsem na této stopě našla fragmenty lidského vlasu a kapku krve,“ ukazuje.

Další stopy pocházejí z případu vraždy bezdomovce v Jindřichově Hradci. „Vyšetřovatelům se u dnes již obviněného pachatele podařilo zajistit deku, přes kterou byl ten poškozený vlastně umlácen. Na dece jsem našla krev a určila jsem, že se jedná o krev lidskou. Ta pak byla analyzována na pracovišti genetiky a prokázalo se, že je to krev zemřelého bezdomovce,“ popisuje.

Ve své laboratoři se nejčastěji setkává s biologickými stopami lidského původu, především krví. Dále se jedná o vlasy, chlupy, kožní buňky a stopy, které vznikají při sexuálních deliktech, tedy sperma, sliny a poševní sekret.

Ve většině případů stopy zajišťují kriminalističtí technici. Bioložka jezdí na místo činu jen u zvlášť závažných trestných činů, tedy v případě vraždy nebo brutálního znásilnění.

Čtěte také

Pokud Věra Hlavatá vyrazí do terénu, vypadá tak, jak to známe z kriminalistických seriálů. „Ano, máme jednorázové obleky, návleky na obuv, roušku a rukavice, protože musíme chránit nejen stopy, ale i sami sebe. Ve výjezdovém kufru jsou dále například sterilní odběrové tampony, orientační testy na krev, skalpel, pinzeta, lupa a baterka,“ popisuje.

Přiznává, že při své práci má občas i strach. „Když jsem jednou ohledávala injekční stříkačku, která byla zajištěna nějakému feťákovi, tak bohužel jsem se o tu jehlu píchla. Musela jsem půl roku chodit na pravidelné odběry krve, sledovali mě, jestli náhodou nepropukne nějaká infekční choroba. Riziko je tady veliké,“ dodává.

Bioložka navíc musí mít docela silný žaludek. „Hlavně když přinesou ne úplně čerstvé stopy. Je to přeci jenom biologický materiál a ne vždy úplně voní,“ uzavírá.

Spustit audio

Související