„Krystaly skla jsou nejenom krásné, ale i užitečné,“ říká fyzikální chemik Jiří Málek

24. listopad 2015

Krystaly skla pod mikroskopem vypadají jako vzácné kameny. Jsou krásné i užitečné. Jejich vlastnosti a využití studují fyzikální chemici na univerzitě v Pardubicích.

Časopis Nature nedávno zveřejnil novinky z oblasti výzkumu vzniku a stability sklovitých materiálů. Jednou byla příprava sklovitého tantalu velice důmyslným experimentem, kde rychlosti chlazení dosahují extrémních hodnot. To umožňuje zmrazit strukturu sklotvorné kapaliny ve zlomcích nanosekund a studovat materiály v podmínkách vzdálených rovnovážnému stavu.

Další zajímavou zprávou byla existence tzv. ultrastabilních skel připravených kondenzací par některých organických látek. V případě konvenčně připravených skel dochází ve sklovitém materiálu k tzv. strukturní relaxaci, při níž se makroskopické vlastnosti jako například objem postupně přibližuje rovnovážné hodnotě. Za určitých podmínek může tento proces trvat řadu let. V případě ultrastabilních skel lze, podle některých autorů, tento proces obejít a připravit materiál, který by odpovídal relaxovanému stavu v řádu tisíců let.

Nejenom o těchto novinkách, ale i o aktuálních výzkumech Katedry fyzikální chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, přišel do Studia Leonardo promluvit fyzikální chemik Jiří Málek.

Spustit audio