Kuchyně na letních táborech jsou pod přísným dohledem hygieniků

22. červenec 2017

Krajští hygienici se teď zaměřují na kontroly letních táborů. A mají dost práce, protože do jižních Čech přijede na letní tábor nejvíc dětí z celé republiky. Celkem se jich tu má během prázdnin vystřídat asi 37 tisíc.

Hygienici kontrolují stany, umývárny, záchody, zdravotní dokumentaci. A velkou pozornost věnují v těchto horkých letních dnech také kuchyním. Tu si prohlédli třeba na klasickém stanovém táboře v Nesměni na Českobudějovicku.

„Vstoupíme do vlastní kuchyně a podíváme se, jestli jsou oddělené pracovní plochy na syrové maso, vařené maso a tak dále,“ říká Marie Nosková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

S kolegy dorazila do tábora zrovna v době svačiny, kdy se kuchař chystal vydávat puding s borůvkami.

Kontrolory zajímá také skladování potravin. Na táboře v Nesměni k tomu využívají sklípek. „Máme tam teploměr, abychom mohli sledovat teplotu potravin. Specifická jsou vajíčka, z těch máme největší strach. Když je přivezeme, tak je přendáme do plastových nosičů, aby případně rozbité vajíčko neproteklo přes ten papírový obal na další,“ říká vedoucí tábora Miroslav Mareš.

Příliš potravin se ale na táboře neskladuje. „Nechávají se tu potraviny, kterým tato teplota neuškodí, ale jinak se nakupuje a hned vydává, musí se všechno zkonzumovat,“ dodává Marie Nosková s tím, že tábor v Nesměni prošel kontrolou bez problémů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio