Kudy nejdřív? Na stěnách lomu Škrovád u Slatiňan mají 500 horolezeckých cest

9. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Přestože v Pardubickém kraji existuje několik horolezeckých oddílů, nejsou tam prakticky žádné skály, na které by horolezci mohli lézt. Kromě torza vojenského železničního mostu přímo v Pardubicích se nabízí jediné místo – lom Škrovád nedaleko Slatiňan. Díky kolmým stěnám a tvrdé skále jde o jeden z nejtěžších terénů v Čechách.

Škrovád je bývalý pískovcový lom, kde se těžil druhohorní pískovec od 18. až do poloviny 20. století. Kámen se používal ke stavbě domů, postaveny z něj jsou chrudimské hradby i kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jako materiál se hodil i pro sochaře.

V lomu se pracovalo ručně a dodnes můžete na kolmých rovných stěnách vidět stopy po rámových pilách a kamenických kladivech. Nepoužíval se tady totiž střelný prach, díky čemuž není skála narušena a cesty pro lezce jsou bezpečné.

Lom byl dlouho aktivní. Haldy štěrku a písku zde byly ještě v roce 1958, kdy toto místo objevili chrudimští lezci. Nejprve lezli s jištěním seshora, až teprve s postupem času a budováním jistících prvků začali lézt s jištěním zezdola, jak to má v horách správně být.

Brzy se stal Škrovád pro svoji výjimečnou tvrdost vyhlášeným tréninkovým místem českých lezců. Postupně se v něm budovaly nové cesty. Dnes jich je na stěnách kolem řeky Chrudimky přibližně 500, dokonce i dvě umělé cesty s umělými chyty, kterým se pro svou náročnost přezdívá Mučírna.

Skalní stěny ve Škrovádu dosahují výšky mezi 10 až 20 metry a jsou rozmístěné po obou březích řeky Chrudimky. Skály na pravém břehu jsou lépe přístupné, horolezci je proto častěji využívají.

Ve skále jsou zabudovány jistící kroužky

Lom Škrovád ale není jenom pro lezce. Údolím Chrudimky vede modrá turistická značka, ze Slatiňan, přes Svídnici až na Křižanovickou přehradu. Prochází i kolem opraveného mlýna zvaného Skály a stejnojmenného rybníka.

Náhon k rybníku na pravém břehu řeky začíná u jezu na Borku, kde ústí kamenný kanál takzvané Lukavické štoly. Měl ochránit zařízení mlýna i živočichy v Chrudimce před kyselými vodami lukavických pyritových dolů. Dnes je ochranný systém znovu obnoven. Pískovcový portál ústí štoly je chráněn jako technická památka.

autor: KSA
Spustit audio