Kudy to jede? Mnohé pražské tramvaje změnily trasy a přibyly nové linky

Na nové jízdní řády tramvají si ode dneška musí zvykat Pražané a návštěvníci hlavního města. Po metropoli jezdí tři úplně nové linky. Zhruba polovina těch stávajících zase změnila trasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava

Od 17. září začíná opět na celé trase jezdit tramvajová doprava | Foto: Tomáš Adamec

„Dva, patnáct, dvacet jedna,“ vyjmenovává mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková čísla tramvají, do kterých můžou nově nastoupit cestující v Praze. Jednadvacítka spojí modřanské sídliště s Kotlářkou.

Dvojkou zase lidé dojedou bez přestupů z Petřin přes Malostranskou až na branické nádraží. A patnáctka by měla podle radního pro dopravu Petra Dolínka z ČSSD ulevit hlavně Andělu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Se změnami v pražské tramvajové dopravě seznamuje posluchače Filip Titlbach

„Protože Anděl se za poslední roky, stejně jako náměstí Republiky, staly dvěma dalšími centry Prahy. A potřebujeme propojení těchto míst.“

Dalších devět linek jezdí jinou trasou. Třeba čtyřiadvacítka nově odbočuje z Masarykova nádraží přes Florenc na Palmovku. A jinak jezdí i šestka. Ta posiluje vytížený úsek mezi stanicemi I. P. Pavlova a Karlovým náměstím.

„A vyslyšeli jsme také prosby Prahy 7, kde je silná vazba mezi stanicí metra Vltavská a Letnou. Takže zde nově k linkám 1 a 25 přibyde i dvanáctka," doplňuje Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze organizuje hromadnou dopravu.

Linky beze změny trasy 1, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 16, 17, 22, 26
Nově zavedené linky 2, 15, 21
Linky se změnou trasy 4, 5, 6, 12, 14, 18, 20, 24, 25(Zdroj: dpp.cz)

I když by měla novinka cestujícím v hlavním městě ulevit, Drápal přiznává, že více tramvají může přinést i komplikace: „Určitě vnímáme riziko, že když tramvají bude v centru více, tak bude i častěji docházet k tomu, že na některých křižovatkách se v jeden okamžik sjede více tramvají a může docházet ke zpožděním.“

To se může stát třeba na Palackého náměstí, kde tramvají přibude nejvíce. Kvůli změnám vyslal dopravní podnik do ulic stovku informátorů.

Schéma pražské tramvajové dopravy od 28.8. | Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Modernizace tramvajové trati Anděl - Sídliště Řepy | Foto: Tomáš Adamec

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme